Trg Republike 5, p.p. 177

40000 Čakovec

www.zrinska-garda.hr

 

Na temelju članka 20. Statuta Udruge građana "Zrinska garda Čakovec" Predsjedništvo Udruge podnosi Skupštini Udruge

 

IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE U 2016. GODINI

 

Sukladno Statutom Udruge utvrđenih ciljeva i djelatnosti Udruge te na prethodnoj sjednici Skupštine prihvaćenim programom rada i financijskim planom tijekom 2016. godine uspješno su nastavljene mnogobrojne aktivnosti vezane uz promociju i zaštitu povijesne, kulturne i vojničke ostavštine obitelji Zrinski i Frankopan, kao i zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture u domovini i u inozemstvu.

Kako se u 2016. godini obilježavao 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana, 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 15. obljetnica osnutka Zrinske garde, 450. obljetnica junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog-Sigetske bitke, 25. obljetnica oslobođenja Međimurja od JNA, 352. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i 25. obljetnica obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje i Domovinskog rata, većina je aktivnosti bila usmjerana na proslavu navedenih obljetnica.

 

Proslava 450. obljetnice Sigetske bitke

U programe proslave 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog – Sigetske bitke svojim se aktivnostima uključila i Zrinska garda Čakovec. I to početkom godine predstavljanjem dvije knjige, a zatim proslavom u Šenkovcu 5. rujna 2016., 6. rujna polaganjem vijenca u Čakovcu, 7. rujna 2016. sudjelovanjem na međudržavnoj proslavi u Sigetu, 9. 9. 2016. izložbom u sklopu Hrvatskog dana u Sigetu, 16.-30. 9. 2016. izložbom kacige i sablje Nikole IV. Zrinskog, te 23. i 24. 9. 2016. međunarodnim znanstvenim skupom u Čakovcu. U nastavku dajemo pregled pojedinih zbivanja.

 

Program kod mauzoleja obitelji Zrinski i otkrivanje poprsja Nikole IV. Zrinskog

U Šenkovcu kod Čakovca, mjestu u kojem se nalazila grobnica obitelji Zrinski, u ponedjeljak 5. rujna održana je svečanost u prigodi proslave 450. obljetnice Sigetske bitke i junačke smrti hrvatskog bana i vojskovođe Nikole IV. Zrinskog. Svečanost je najprije bila kod kapele koja je danas jedini ostatak nekadašnjeg pavlinskog samostana svete Jelene gdje se nalazio i mauzolej obitelji Zrinski, u kojem su bili pokopani i zemni ostaci sigetskog junaka. Svečanost su organizirali Zrinska garda Čakovec, u suradnji sa Međimurskom županijom, Maticom hrvatskom Čakovec, Župom sv. Jelene Šenkovec, Općinom Šenkovec i Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja", pokroviteljica je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a supokrovitelji Ministarstvo kulture i Međimurska županija.

Uz rukovodstva organizatora proslavi su nazočili predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ujedno i predsjednik državnog Odbora za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke akademik Zvonko Kusić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, posebna izaslanica ministra kulture pomoćnica Iva Hraste Sočo, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb general pukovnik Slavko Barić, generalni vikar varaždinske biskupije mons. Ivan Godina te dekan Čakovečkog dekanata i župnik Župe svete Jelene Šenkovec preč. Vladimir Kolarić, dekan Donjomeđimurskog dekanata i župnik u Prelogu preč. Antun Hoblaj i dekan Gornjomeđimurskog dekanata župnik u Štrigovi mons. Leonard Logožar, gvardijan i župnik u Čakovcu fra Željko Železnjak, izaslanstvo Grada Sigeta na čelu sa dogradonačelnikom Zoltanom Vargom, zatim Županije Baranya koje je vodio dožupan Robert Fazekaš ujedno i potpredsjednik mađarskog državnog Odbora za proslavu 450. godišnjice Sigetske bitke, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, a osim gardista Zrinske garde Čakovec sudjelovali su i pripadnici Zrinyi garde iz Sigeta te Zrinyi kadeta iz Murakeresztura.

Nakon polaganja vijenaca održani su prigodni govori u kojima su spomenuti značaj i žrtva sigetskog junaka u ondašnjim geopolitičkim okvirima.

Potom je na Trgu svete Jelene kod župne crkve sv. Jelene otkriveno poprsje Nikole Zrinskog Sigetskog, rad i donaciju akademskog kipara Mihaela Štebiha. U programu je sudjelovao učenički zbor OŠ "Petar Zrinski" Šenkovec, a ovaj dio svečanosti zaključen je pozdravom Zrinske garde "Navik on živi ki zgine pošteno" te počasnim plotunom iz gardijskog topa.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi svete Jelene predslavio je mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije s pojedinim svećenicima Čakovečkog dekanata. U propovijedi je mons. Godina podsjetio kako je hrvatski narod kroz povijest doživio više napadaja i osvajanja i do svoje slobode i samostalnosti prošao težak i krvavi put. Napomenuo je kako su poput Krista na križu mnogi pojedinci, a među njima svakako i Nikola IV. Zrinski sa sigetskim braniteljima, svjesno podnijeli žrtvu, i to za svoju domovinu, ne gledajući je kao poraz nego kroz Isusov poziv da za svoje bližnje i vjeru daruju ono najvrednije, a to je svoj život, zbog čega ostaju u vječnoj memoriji našeg naroda. Njima je Kristov križ bio izvor i nadahnuće za uzvišene ciljeve kojima su se u potpunosti predali i tako nam ostavili primjer koji treba i danas slijediti u svakodnevnim poteškoćama i izazovima modernoga društva. Na misnom slavlju pjevao je župni zbor svete Jelene.  

 

Polaganje vijenca kod spomenika u Perivoju Zrinskih u Čakovcu

Uoči odlaska na svečanost u Siget u Čakovcu je 6. rujna 2016. održano polaganje vijenca i svijeća kod spomenika Nikoli IV. Zrinskom u Perivoju Zrinskih. Zajednički vijenac položila su izaslanstva Zrinske garde koje je predvodio predsjednik Alojzije Sobočanec, dipl.oec., Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcom, te Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec i Hrvatskog generalskog zbora sa kontraadmiralom Ante Urlićom.

 

Sudjelovanje u proslavi na međudržavnoj razini u Sigetu

Središnja proslava na međudržavnoj razini upriličena je 7. rujna 2016., na samu obljetnicu pogibije Nikole IV. Zrinskog i sigetskih branitelja, u Sigetu gdje su sudjelovali pokrovitelji mađarski predsjednik Janos Ader, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te izaslanik predsjednika Republike Turske.

Proslavi se pridružilo i izaslanstvo Zrinske garde Čakovec koje su vodili predsjednik Alojzije Sobočanec, dipl.oec., te nadzapovjednik Alojzije Šestan. Izaslanstvo i gardisti Zrinske garde, koji su od 4. do 11. rujna 2016. sudjelovali u izvedbi opere Zrinyi 1566, bili su nazočni otkrivanju novog spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u utvrdi Siget, kao i polaganju vijenaca i programu u Parku tursko-mađarskog prijateljstva.

Zrinska garda Čakovec sudjelovala je i na završnoj svečanosti 11. rujna 2016. koju je organizirao Grad Siget na poziv gradonačelnika dr. Vass Petera, u sklopu koje je održano postrojavanje povijesnih postrojbi, a na večer tradicionalno obilježavanje u utvrdi Siget.

 

Izložba o 15 godina osnutka i djelovanja Zrinske garde

U sklopu proslave u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu održan je 9. rujna 2016. Hrvatski dan u sklopu kojeg se predstavila i Međimurska županija. Tim povodom u Kulturnom centru Vigado otvorena je izložba o 15 godina osnutka i djelovanja Zrinske garde Čakovec. U nazočnosti generalne konzulice Vesne Haluga izložbu je otvorio međimurski župan Matija Posavec, dok je gradonačelnik Sigeta dr. Vass Peter predsjedniku Zrinske garde Čakovec Alojziju Sobočancu uručio posebno priznanje Grada Sigeta za suradnju i zajedničko djelovanje u njegovanju povijesne baštine obitelji Zrinski, posebno zajedničkog junaka Nikole IV. Zrinskog.

 

Kaciga i sablja Nikole IV. Zrinskog u Čakovcu

Posredstvom Zrinske garde Čakovec u Čakovec su iz Kunsthistorisches Museuma iz Beča dopremljeni kaciga i sablja kojom se koristio Nikola IV. Zrinski te su na ovaj način prvi puta bili dostupni javnosti. Kaciga i sablja bili su izloženi od 16. do 30. rujna 2016. u sklopu izložbe Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu. U svom govoru na otvorenju izložbe predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, dipl.oec. tada je, između ostalog, rekao: "Kada smo u Zrinskoj gardi razmišljali na koji način nekako posebno obilježiti ovaj jubilej i kada smo saznali za postojanje sablje i kacige Nikole Zrinskog Sigetskog koje se čuvaju u Umjetničko-povijesnom muzeju u Beču učinili smo sve, i to najprije putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, a kasnije i izravno, da možemo doći do njih. Zahvaljujući pokroviteljstvu Ministarstva kulture i Međimurske županije te spremnosti Muzeja Međimurja za ovakav pothvat koji traži posebne uvjete, danas smo u mogućnosti izložiti dijelove povijesti koji se vežu uz samog Nikolu Zrinskog Sigetskog. Ponosni smo što sablju i kacigu možemo izložiti ovdje na dvoru Zrinskih te zahvaljujem i ostalim podupirateljima i poštovateljima hrvatske povijesti i kulture koji su nam u tome pomogli." Izložbu je u nazočnosti mnogobrojnih uzvanika i posjetitelja otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović tajnik kabineta Ureda za unutarnju politiku dr.sc. Vladimir Lončarević.

Svečanost otvorenja uz gardiste Zrinske garde Čakovec uveličali su pripadnici Zrinyi garde iz Sigeta, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura, zatim Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Varaždinski husari te pripadnici Kravat pukovnije iz Zagreba.

 

Dvodnevni međunarodni znanstveni skup

Međunarodni znanstveni skup "Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke" održan je 23. i 24. rujna u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Organizator znanstvenog skupa u Godini Nikole Šubića Zrinskog bila je Zrinska garda Čakovec, a suorganizatori Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Matica hrvatska Ogranak Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec, Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec i Izdavačka kuća Meridijani.

Bio je to već 4. međunarodni znanstveni skup koji se u organizaciji Zrinske garde Čakovec i navedenih institucija održava svake druge godine od 2010. s ciljem očuvanja i promicanja povijesne, kulturne, nacionalne i vojničke ostavštine hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopana.

U nazočnosti mnogobrojnih uzvanika znanstveni skup otvorio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović predsjednik Društva hrvatskih književnika mr.sc. Božidar Petrač.

Na Međunarodnom znanstvenom skupu u Čakovcu sudjelovalo je 28 predavača i znanstvenika iz 5 zemlja (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija i Crna Gora) koji su u svojim izlaganjima obradili sljedeće tematske cjeline: političke, društvene, vjerske i crkvene prilike u Hrvatskoj i u Europi u vrijeme Nikole IV. Zrinskog, posjedi i utvrđeni gradovi Nikole IV. Zrinskog, Utvrda Siget i njezino značenje u tadašnjem Europskom kontekstu, kult Nikole IV. Zrinskog, odnos Nikole IV. Zrinskog prema protestantizmu, prometne veze u Europi u XVI. st., zdravstvene i medicinske prilike, te prehrana u vojnim utvrdama Zrinskih i u Europi u XVI. st., te Sigetska epopeja i njezin odjek u književnosti, umjetnosti i u školskim udžbenicima. Predavači su bili prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, prof. dr. sc. mons. Juraj Kolarić, prof. dr. sc. Szabolcs Varga, prof. dr. sc. Jozsef Padanyi, prof. dr. sc. Lajos Negyesi, Marijan Kalapurić, mba, prof. Zoltan Varga, mr. sc. Vladimir Kalšan, Ana Šestak, prof. dr. sc. Ivan Jurković, dr. sc. Mark Gjokaj, prof. dr. sc. Matija Berljak, Vladimir Kapun, prof. dr. sc. Andrej Hozjan, dr. sc. Tajana Pleše, dr. sc. Petar Feletar, prof. dr. sc. Mijo Bergovec, akademik Dragutin Feletar, Darko Varga, mr. sc. Ivan Zvonar, prof. dr. sc. Alojz Jembrih, prof. dr. sc. em. Stjepan Hranjec, prof. Ivan Pranjić, prof. Andreja Talan i prof. Nikola Cik.

Posebno zanimanje sudionika Simpozija pobudila je izložena kaciga i sablja Nikole IV. Zrinskog koja je zaslugom i zalaganjem Zrinske garde Čakovec i njezinog predsjednika Alojzija Sobočanca dopremljena iz Kunsthistorische Museum Wien i predstavljena u sklopu izložbe u Nikoli IV. Zrinskom u Muzeju Međimurja.

Uoči otvorenja svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predslavio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. S biskupom su suslavili izaslanik sisačkog biskupa mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije, dekani međimurskih dekanata i još desetak svećenika, koji su se svi odazvali i svečanosti otvorenja skupa.

Sudionici skupa podržali su prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca, dipl.oec., da se u Čakovcu osnuje "Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana", koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih nadahnućem iz života i djela Zrinskih i Frankopana.

Sudionici Simpozija predlažu da sljedeća tema V. Međunarodnog simpozija o Zrinskim i Frankopanima (2018. godine) bude posvećena Ozlju, Bosiljevu ili Zrinu.

Svi radovi sa znanstvenog skupa, koji prođu recenzije, bit će tiskani u posebnom Zborniku kao i do sada. Izlazak Zbornika očekuje se u jesen 2017. godine.

 

Završnoj svečanosti obljetnice Sigetske bitke nazočila hrvatska predsjednica

U organizaciji Zrinske garde Čakovec i Međimurske županije održana je u Čakovcu 15. prosinca 2016. završna svečanost proslave 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog-Sigetske bitke.

U punoj dvorani Katoličkog doma u Čakovcu svečanosti je nazočila i pokroviteljica proslave predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Uz njezine savjetnike svečanosti su, među ostalima, nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića glavni inspektor Hrvatske vojske general bojnik Slaven Zdilar, međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicima Draženom Vidovićem i Sandrom Herman, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ujedno i predsjednik državnog povjerenstva za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke akademik Zvonko Kusić, potpredsjednik Matice hrvatske prof.dr. Stipe Botica, generalna kozulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, predsjednik mađarskog državnog odbora za proslavu 450. godišnjice Sigetske bitke dr. Janos Hovari, podžupan Županije Baranya Robert Fazekas, gradonačelnik Sigeta dr. Vass Peter i dogradonačelnik Zoltan Varga, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat, izaslanik mađarskog velepolanika u Republici Hrvatskoj. dr. Dinko Šokčević, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik Ratne škole "Ban Josip Jelačić" brigadir Krešimir Trstenjak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, generalni vikar mons. Ivan Godina, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe sv. Nikole biskupa Čakovec fra Željko Železnjak, izaslanik velikog meštra Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" akademik Dragutin Feletar, pročelnik Zmajskog stola Čakovec Marijan Ramuščak, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec prof. Ivan Pranjić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišču dr. Stanko Horvath, predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Zagreb dr.sc. Danijel Režek, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske Mladen Obadić, te članovi i rukovodstvo Zrinske garde Čakovec na čelu sa predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dipl.oec..

Uoči svečanosti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je kod crkve na Franjevačkom trgu prijavak i izvršila pregled postroja Zrinske garde u pratnjji zapovjednika Ratimira Hrešča.

Na početku je prikazan kraći film s prikazom dijela zbivanja koja su tijekom godine organizirana u Međimurju, Zagrebu i Sigetu povodom proslave 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog-Sigetske bitke.

Nazočnima se zatim obratio predsjednik Zrinske garde Čakovec koji je rekao:

"Sve vas od srca pozdravljam u osobno i u ime Zrinske garde Čakovec na završetku jubilejske 2016. godine u kojoj smo se spomenuli niz događaja važnih za povijest hravatskoga naroda i države.  

Naime, ova je 2016. godina od strane Hrvatskoga sabora proglašena Godinom Nikole Šubića Zrinskog u spomen 450. obljetnice junačkog proboja prvog vlasnika Međimurja, hrvatskog bana Nikole IV. Zrinskog iz utvrde Siget, odnosno Sigetske bitke, što se zbilo 7. rujna 1566. godine.

Osim toga, ove se godine navršila 345. obljetnica mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 25. obljetnica oslobođenja Međimurja od JNA, zatim 25. godišnjica herojske obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje te 15. obljetnica osnutka i djelovanja Zrinske garde Čakovec.

Kroz čitavu godinu u suradnji sa drugim ustanovama i institucijama, te uz pomoć mnogih podupiratelja, organizirali smo različite programe, od promocije knjiga vezanih uz obljetnicu Sigetske bitke, proslave petog Spomendana Zrinskih i Frankopana, proslave Sigetske bitke u Šenkovcu, Čakovcu i Sigetu, postavljanja spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom do izložbe njegove kacige i sablje te dvodnevnog međunarodnog znanstvenog skupa o ovom događaju koji je obilježio budućnost ondašnjih europskih naroda i država, a posebno Hrvatske, Mađarske i Austrije, dio čega smo u prikazu vidjeli na početku svečanosti.

U sklopu svečanosti proslave Dana Grada Čakovca gradonačelnici Sigeta i Čakovca potpisali su povelju o prijateljstvu i suradnji, a Grad Siget dobio je svoje obilježje uz druge gradove prijatelje na Trgu Republike.

Na današnjoj završnoj svečanost 450. obljetnice Sigetske bitke posebno nas raduje što je s nama pokroviteljica svih svečanosti predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović.

Želim naglasiti kako naša nastojanja vezana uz spomenuta obilježavanja nemaju za cilj nekakvog dozivanja ili življenja u prošlosti. Naprotiv, želimo istaknuti pojedine osobe i zbivanja iz naše bogate prošlosti kako bi se bolje upoznali sa njima, predočili ih javnosti i iz njih izvukli određena iskustva i pouke za naš daljnji život i razvoj. Posebno se to odnosi na vrijednosti u zaštiti doma, obitelji, domovine, odnosno čovjekoljublja, domoljublja i Bogoljublja koje su živjeli naši Zrinski i to posvjedočili i svojim žrtvama, što su kasnije slijedili i naši branitelji.

Prođete li Hrvatskom na gotovo svim spomenicima poginulim braniteljima i nestalima u Domovinskom ratu ispisane su riječi NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO, što su riječi gesla i pozdrava Zrinske garde, a koje govore tako snažno i vrijedno same za sebe.

Čakovec kao Grad Zrinskih u kojoj je ova slavna plemićka obitelj stolovala 125 godina ima sve atribute da povijesnu i materijalnu baštinu Zrinskih pretvori u svojevrsni brend, koji može doprinjeti kulturno-povijesnom i turističkom potencijalu našega grada.

U tome želi doprinjeti Zrinska garda Čakovec osnovana prije petnaest godina s ciljem očuvanja i promocije povijesne, kulturne i vojničke ostavštine hrvatske plemićke obitelji Zrinski te promocije hrvatske povijesti i kulture.

Osim stotine nastupa povijesne postrojbe naša je udruga postavila više spomenika Zrinskima i Frankopanima, organizirala četiri međunarodna znanstvena skupa i izdala zbornike radova sa tih skupova, ostvarila suradnju sa gradovima Zrinskih, posebno sa Gradom Sigetom, a na poticaj Zrinske garde Hrvatski sabor je u listopadu 2011. proglasio 30. travnja spomendanom Zrinskih i Frankopana u Republici Hrvatskoj da bi se dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježavao kao simbol žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine. Mogli bi još puno toga nabrajati što smo učinili u proteklom razdoblju, ali vjerujem da ste sa većinom toga upoznati jer puno smo učinili u zajedništvu sa Maticom hrvatskom, Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja", Hrvatskom vojskom, Muzejom Međimurja, Katoličkom crkvom, Županijom, gradovima i općinama te mnogim drugim partnerima, i to uz pomoć podupiratelja i mnogobrojnih građana koji cijene naše djelovanje.

Na spomenutom znanstvenom skupu koji smo u rujnu održali povodom obljetnice Sigetske bitke, gdje je sudjelovalo 28 predavača iz 5 država, prihvaćen je zaključak da se u Čakovcu osnuje „Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana“, koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih inspiracijom iz života i djela Zrinskih i Frankopana. Za nas je to novi izazov i zadaća te vas molim da nam u tome budete partneri jer zajedno možemo učiniti više i kvalitetnije.

I dok večeras zaključujemo proslavu 450. obljetnice junačke smrti našega viteza Nikole IV. Zrinskog u Zrinskoj gardi započinjemo s pripremama za 350. obljetnicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana čija su nam svjedočanstva zapisana u oproštajnim pismima veliki poticaj i putokaz kako se žive osnovne ljudske vrednote za pojedinca, obitelj, domovinu i vjeru. A i druga će prije nabrojena zbivanja kroz pet godina ponovno imati okrugle obljetnice, za što se moramo časno pripremiti.

U ime Zrinske garde Čakovec svima vam zahvaljujem na potpori i pomoći, želim vam da u preostalom vremenu adventa doživite svu radost iščekivanja najraspjevanijeg i najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.

Uz sretan Božić želim vam ujedno i blagoslovljenu novu 2017. godinu s pozivom da u zajedništvu gradimo budućnost prisjećajući se s ponosom te dužnim poštovanjem i svih onih ljudi i događaja koji su obilježili povijest našega plemenitog naroda i lijepe nam i jedine domovine Hrvatske. Hvala.".

Gardin predsjednik Alojzije Sobočanec, dipl.oec., zatim je uručio Plakete Zrinske garde Čakovec s likom sigetskog junaka, rad akademskog kipara Mihaela Štebiha, i to za doprinos i potporu u proslavi 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog-Sigetske bitke. Plakete su dodijeljene predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Hrvatskom saboru, Ministarstvu kulture, Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu, Gradu Sigetvaru, varaždinskom biskupu mons. Josipu Mrzljaku, akademiku Zvonku Kusiću, dr. Janosu Hovariju i HVU "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb.

Potom se okupljenima obratio međimurski župan Matija Posavec, koji je rekao:

"Na samom kraju 2016. godine, koja će sasvim sigurno ostati upamćena kao godina Nikole Šubića Zrinskog, zaista svi koji smo bili svjedoci i akteri svih ovih događanja, inicijativa i svečanosti, doista možemo biti ponosni. Hrvatski sabor jednoglasnom je odlukom proglasio ovu godinu, Godinom Nikole Šubića Zrinskog te dao svoju potporu u nizu svečanosti, kao što smo vidjeli u pripremljenom prigodom filmu Međimurske županije. U godinu dana ugostili smo mnoge visoke uzvanike, organizirali susret naše predsjednice i predsjednika Republike Mađarske, a ovim ali i mnogim drugim uspješnim organizacijama u okviru jubileja, Međimurje, ali i cijela Hrvatska dobili su jedinstvenu priliku jače se pozicionirati na karti Europe.

Dobili smo ovu priliku predstavljajući se kao Županija Zrinskih, ističući pritom svoje slavno povijesno naslijeđe, u mislima uz vrijednosti naših Zrinskih – vjeru, žrtvu, ljubav i nadu za identitet i napredak, kojima se u ovih 15 godina vodila i Zrinska garda. Njima u ime Međimurske županije čestitam na 15 godina vjernosti, 15 godina požrtvovnosti, 15 godina ljubavi prema svom kraju, zavičaju i domovini te promicanju Međimurja i Hrvatske u zemlji i cijelom svijetu. Taj put je jedini ispravan put kojim se moramo voditi svi mi, jer upravo vjerom, žrtvom, nadom i ljubavi možemo prevladati sve probleme s kojima se svakodnevno suočavamo. Stoga, Zrinska gardo sretno za prvih 15 godina i poživi nam još puno godina u spomen na Zrinske koji to zaslužuju, a na radost svih nas koji se njihovim imenom ponosimo!

S istinskim ponosom ove godine završili smo obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke. 450 godina od pogibije sigetskih branitelja koji su nakon turske opsade u posljednjem pokušaju proboja, hrabro poginuli kao pravi istinski vitezovi. Imali smo prilike i kroz godine, a i danas uvjeriti se kako su ovi dani izuzetno značajni, ne samo za hrvatski već i za mađarski narod. Drago mi je da dvije prijateljske države povezuje povijest. Povijest koja je često puta bila turbulentna, ali povijest koja je povezala generacije obitelji Zrinski. Junačkim djelima Nikole Šubića Zrinskog divila se čitava tadašnja Europa, a kasnije i njegovog praunuka Nikole Zrinskog. Mudar političar, intelektualac i književnik koji je baš u mađarskoj smatran i najvećom ličnošću barokne književnosti. Ta povijesna činjenica veže dvije zemlje i danas, veže regije Međimurje i mađarsku županiju Baranya, veže gradove Čakovec i Szigetvar. Veža nas i junačka pogibija Zrinskog u Szigetvaru te njegovi ostaci pokopani u obiteljskoj grobnici u kompleksu Pavlinskog samostana Sv. Jelene u Međimurju, u Šenkovcu.

Odlična suradnja Međimurja i mađarskih županija očituje se i kroz mješoviti Odbor za suradnju s pomurskim Hrvatima, ali i kroz velik doprinos naše diplomacije u prvom redu generalne konzulice RH u Pečuhu Vesne Haluga koja upravo zbog poznavanja povijesti, ali i vizije stvaranja prijateljske budućnosti s mađarskom promovira svoju zemlju, ali i naše zajedničke vrijednosti. Na tome joj veliko hvala.

Poštovane dame i gospodo, Međimurska županija jedina je hrvatska županija koja u kontinentalnom dijelu graniči s dvije države, članice Europske unije. Život naših ljudi kroz povijest bio je određen granicom, granicom koja je često puta bila prepreka, granicom koja nije samo dijelila i razdvajala države, već ljude i njihove sudbine. No, žitelji Međimurja shvatili su kako granica ne mora biti prepreka, već prednost, prednost u savladavanju gospodarskih i svih drugih teškoća. U današnje doba globalizacije, naši ljudi na ovim prostorima moraju biti okrenuti jedni prema drugima, proširivati gospodarske i kulturne veze, te što je najvažnije zajedno raditi na projektima gdje bi se iz EU fondova financirala komunalna infrastruktura i radilo na gospodarskom razvitku cijelog područja. S obzirom na povijesne znamenitosti, činjenice i važnost obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, želimo učiniti i dva značajna iskoraka. Prvi je da palaču Zrinskih u Čakovcu zaštitimo oznakom Europske kulturne baštine, da je zajedno s našim mađarskim partnerima obnovimo i revitaliziramo, kandidiranjem na Ministarstvo kulture i Ministarstvo regionalnog razvoja. Drugi je da osnujemo Institut Zrinskih, kako bi institucionalno nastavili istraživati kulturno, povijesno i vojno nasljeđe cijelog teritorija na kojem su Zrinski živjeli, ali pritom iskorištavajući gospodarski i turistički potencijal. Obje inicijative već su krenule i već su u fazi realizacije.

Vjerujem da ćemo i u narednim godinama obilježavati dane Zrinskih. Ne samo u Međimurju i u Hrvatskoj, već i u Mađarskoj i Austriji te da ćemo na najbolji mogući način njegovati i sačuvati ime te značaj Zrinskih u europskoj povijesti. Iako se moramo okrenuti budućnosti i suočavati se s novim izazovima, ne smijemo nikada zaboraviti svoju prošlost.

Naša zajednička budućnost je daljnja čvršća suradnja na gospodarskom, kulturnom i inovacijskom planu, suradnja nacionalnih i etničkih manjinskih skupina, njihovih organizacija i Udruga, te unapređenje ravnopravnosti raznih društvenih skupina. To je put kojim u budućnosti želimo kročiti, dajući svoj skromni doprinos na regionalnoj razini, kako bi Hrvatska u cjelini funkcionirala na dobrobit svih njenih građana, na dobrobit generacija koje dolaze.

To je naša zajednička obaveza prema svima onima koji su za današnju demokratsku i perspektivnu Hrvatsku krenuli u njezinu obranu, a posebno prema onima koji su dali svoje živote. I na kraju, hvala svima Vama na velikom doprinosu u ovoj godini, ali i na svim onim godinama koje su iza nas i pozivam Vas da i dalje zajednički radimo i funkcioniramo, upravo po onim vrijednostima koje su nam usadili Zrinski. Zahvaljujem Predsjednici Republike Hrvatske na pokroviteljstvu, na svemu što je kroz podršku, a i izmještanjem Ureda u Međimursku županiju napravila u promociji i baštini Zrinski, na cjelokupnom doprinosu i promociji imena Zrinski, kao i na odlikovanju koje će uručiti mnogim istaknutim Međimurkama i Međimurcima na koje smo izrazito ponosni te im ovim putem od srca čestitam."

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ujedno i predsjednik državnog povjerenstva za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke akademik Zvonko Kusić istaknuo je, između ostalog, kako je proslava ovog jubileja ponovno ujedinila hrvatski narod i povezala mnoga mjesta u kojima su djelovali Zrinski, kao i ustanove i institucije koje su svojim programima željele doprinjeti cjelokupnoj proslavi. Rekao je kako je hvale vrijedno što se završna svečanost ove proslave na državnoj razini održava upravo u Čakovcu, u kojem su Zrinski najduže stolovali i odakle je Nikola IV. Zrinski otišao u obranu južne Mađarske i utvrde Siget da bi se tamo proslavio kao junak, ne samo hrvatskoga naroda već i onih koji su se zajedno odupirali osmanskom carstvu. Istaknuo je kako je iz Zrinske garde, čiji je također član, dolazilo najviše poticaja i inicijativa kako bi se čitava proslava što značajnije obiljuežila na državnoj, međudržavnoj i lokalnoj razini, za što je uputio riječi čestitke i zahvale.

Potom je predsjednik Zrinske garde Čakovec uručio Povelju počasne članice Zrinske garde predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, i to za ostvarenje uspješne suradnje i osobni doprinos u djelovanju i promociji Zrinske garde Čakovec, kao i baštine obitelji Zrinski i Frankopan, što su nazočni popratili dugotrajnim pljeskom.

Zaključno se okupljenima obratila i pokroviteljica proslave predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Sažimajući značenje proslave ovog jubileja rekla je kako se može zaključiti da je čitava godina bila ispunjena vrijednim sadržajima. Istaknula je kako se osobno zalaže da se i u Zagrebu postavi spomenik Nikoli IV. Zrinskom. Zahvalivši svima koji su bili uključeni u proslavu posebno je čestitala Zrinskoj gardi Čakovec na učinjenome u proteklih petnaest godina djelovanja rekavši kako je stoga odlučila odlikovati njezine zaslužne članove za dugogodišnje aktivno djelovanje, a potom je uručila i odlikovanja. Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos u promociji hrvatske povijesti i kulture, očuvanju bašine Zrinskih te promicanje međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u svijetu odlikovani su mr.sc. Ivan Baksa, Davor Bratković, Bernarda Cecelja, Ratimir Hrešč, Bojan Kocijan, Mladen Obadić, Alojzije Sobočanec, dipl.oec., Alojzije Šestan i Mihael Štebih. Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu, odlikovani su Renato Čuka, Hrvoje Goričanec, Branimir Grabar, Miroslav Horvat, Filip Josipović, Antun Kolac, Marinko Marciuš, Marijan Murković, Božidar Novak, Hrvoje Novak, Goran Perčić, Nenad Pongrac, Vanja Štebih, Nenad Štrek, Dragutin Trstoglavec i Mario Vrbanec.

Ulomkom iz opere Nikola Šubić Zrinski "U boj, u boj" u izvođenju Pjevačkog zbora "Josip Štolcer Slavenski" zaključena je čitava završna svečanost, u kojoj su još nastupili i Mirko Švenda Žiga te Martina Jakšić Rodiger i Petra Brkić. U nastavku druženja okupljenima je darovan i stolni kalendar Zrinske garde Čakovec za 2017. godinu.

 

Godina Nikole Šubića Zrinskog

Inače, prošlu 2016. godinu Hrvatski sabor proglasio je Godinom Nikole Šubića Zrinskog, dok je pokroviteljica proslava koje se održavaju u mjestima vezanim uz Zrinske i u organizaciji ustanova i institucija koje čuvaju i promoviraju povijesnu baštinu Zrinskih predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Programe i aktivnosti Zrinske garde Čakovec pomogli su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo poduzetništva i obrta RH, Međimurska županija, Grad Čakovec, Grad Mursko Središće, Grad Prelog, Općina Šenkovec, Općina Nedelišće, te VMD grupa, Janaf d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Zagrebačka banka d.d., Šestan-Busch d.o.o., Međimurjeplet d.d., Bernarda d.o.o., Čakovečki mlinovi d.d., Hrvatsko kulturno društvo u Gradišču i g. Danijel Režek.

Obilježavanje Spomendana Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda Čakovec organizirala je u prigodi 5. Spomendana Zrinskih i Frankopana, 345. obljetnice mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Dana Međimurske županije proslave u Čakovcu i Zagrebu, a sudjelovala je i u proslavi u Bečkom Novom Mjestu.

 

ČAKOVEC, 23. 4. 2016.

Vojni biskup mons. Jure Bogdan u prigodi proslave državnog spomendana Zrinskih i Frankopana predvodio je u subotu 23. travnja misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Na misi su se okupili članovi 20 povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske, od njezina juga do sjevera, koji su toga dana bili sudionicima već tradicionalne smotre u organizaciji Zrinske garde Čakovec u čast Zrinskih i Frankopana i Međimurske županije, koja uz ovaj spomendan obilježava i svoj Dan. Odazvali su se i pripadnici Hrvatske vojske i policije, povijesne postrojbe iz Mađarske, čelnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Matice hrvatske, Družbe Braća hrvatskoga zmaja i brojnih drugih hrvatskih i mađarskih gradova, institucija i udruga. Uoči mise Zrinska garda je ispred crkve predala prijavak biskupu Bogdanu koji je pregledao postroj svih povijesnih postrojbi. Pozdravljajući biskupa Bogdana u njegovu prvom pohodu Čakovcu i sve okupljene, gvardijan i župnik fra Željko Železnjak kazao je da se ovim slavljem proslavlja Dan Međimurske županije koja s ponosom nosi naziv Županije Zrinskih, i to u godini kada obilježavamo 345. godišnjicu mučeničke smrti Zrinskog i Frankopana, 450. obljetnicu junačke smrti Nikole Zrinskog Sigetskog i 15. godišnjicu osnutka Zrinske garde Čakovec. Zaželio je da njihova žrtva i junaštvo budu i dalje primjer svim naraštajima u tome kako stati u obranu slobode i vlastitog opredjeljenja. Oni su dio naše povijesti, ali i sadašnjosti pa kada molimo za njih molimo za nas da nadahnuti njima svatko na svome mjestu i na svoj način dade doprinos boljem i sretnijem životu u ovom kraju između Mure i Drave, rekao je gvardijan te u ime svih prisutnih biskupu ujedno čestitao imendan na spomendan sv. Jurja.

U homiliji je biskup Bogdan istaknuo kako se Zrinski i Frankopan slave kao simboli žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i domovine. Podsjetio je kako je na poticaj Zrinske garde Čakovec Hrvatski sabor prije pet godina proglasio 30. travnja spomendanom koji je snažna poruka i današnjem vremenu jer vrednote slobode i samostalnosti su vrijednosti za koje se uvijek isplati žrtvovati. Kazao je kako se na žrtvu uvijek treba gledati u dimenziji Isusovog križa, ali i njegova uskrsnuća, a za to je potrebno imati živu i življenu vjeru koja zahvaća i mijenja cijeli život. Takvu vjeru sve do mučeničke smrti imali su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, rekao je biskup te njihovu vjeru potvrdio mislima koje su zapisali u oproštajnim pismima svojim suprugama, svojevrsnim duhovnim ostavštinama u kojima se ističe njihova duboka vjera u teškim trenucima i potpuna predanost u Božju volju. Obojica su bili iskreni vjernici i mučenici za svoj narod i svoju domovinu. Živjeli su i svjedočili svome narodu istu vjeru u Uskrsloga, koja se ne boji ni progonitelja ni smrti, kao što su to činili apostoli u prvim vremenima Crkve. Borimo se i mi danas da sačuvamo vjeru jer je u njoj naša snaga u kojoj imamo svoju prošlost i sadašnjost, a imat ćemo i budućnost u ovozemaljskom životu, ali i u našoj vječnoj domovini na nebesima, zaključio je biskup Bogdan u homiliji.

S biskupom su uz franjevce suslavili i policijski kapelan vlč. Ivica Horvat te drugi međimurski svećenici, dok je misno slavlje pjesmama Kristu uskrslom uljepšao čakovečki pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski". Nakon mise i svečanog mimohoda središtem grada Čakovca, u drugom dijelu programa položeni su vijenci poginulim međimurskim braniteljima u Domovinskom ratu, te na spomen-obilježjima Zrinskima i Frankopanima u Starome gradu Zrinskih. Molitvu za sve stradale hrvatske branitelje tom je prigodom predvodio biskup Bogdan. Završne svečanosti održane su kod spomenika Oproštaj Zrinskog i Frankopana od Katarine koji je Zrinska garda podigla donacijama iz raznih krajeva Međimurja, ostatka Hrvatske i dijaspore.

BEČKO NOVO MJESTO, 24. 4. 2016.

Proslava je nastavljena u nedjelju 24. 4. 2016. u Bečkom Novom Mjestu gdje su nositelji programa bili Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec i Zmajski stol Karlovac, dok je čitavu organizaciju i ove godine preuzelo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji. Hodočasnici su iz Čakovca stigli sa dva autobusa, a pridružili su im se i crkveni zbor iz Vratišinca sa župnikom vlč. Pavlom Mesarićem, te hodočasnici iz Karlovca i Ozlja, kao i Hrvati koji rade i žive u Austriji.

Najprije je održana komemoracija na groblju gdje su do 1919. bili pokopani posmrtni ostaci Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a zatim kod spomen-ploča na mjestu samog pogubljenja ove dvojice hrvatskih mučenika. Uz rukovodstva organizatora nazočni su bili i gradonačelnik Bečkog Novog Mjesta, predstavnici Međimurske županije, koja je osigurala prijevoz autobusima, te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji. Misno slavlje u katedrali predslavio je duhovnik Zrinske garde fra Stanko Belobrajdić u zajedništvu sa vlč. Pavlom Mesarićem, a nakon toga prigodno je na trgu nastupilo Kulturno umjetničko društvo iz Ozlja.

 

ZAGREB, 30. 4. 2016.

U prigodi proslave petog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u subotu 30. travnja, na sam spomendan, misno slavlje u zagrebačkoj katedrali u zajedništvu sa svećenicima rodom iz Varaždinske biskupije, te uz sudjelovanje velikog broja izaslanstava i mnogobrojnih vjernika koji njeguju spomen na žrtvu ove dvojice mučenika.

Prije mise Zrinska garda Čakovec, kao inicijator i organizator proslave, predala je ispred katedrale prijavak pokrovitelju proslave predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru, a potom su izaslanstva položila vijence kod katedralne kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Pozdravljajući na početku proslave sve nazočne, mons. dr. Juraj Kolarić, kojem je dan ranije na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije na prijedlog Zrinske garde dodijeljena županijska godišnja Nagrada "Zrinski" za izuzetan doprinos u religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom djelovanju tijekom 50 godina svećeništva, podsjetio je da su se okupili u povodu 345. obljetnice tragične smrti hrvatskih velikana uma, srca, duha i nacionalne svijesti čiji ostaci, zahvaljujući Družbi "Braća hrvatskog zmaja", od 1919. g. počivaju iza glavnog oltara zagrebačke katedrale, također i u godini kada se spominje 450. obljetnice herojske pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog, te u prigodi proslave Dana Međimurske županije. Kao rođeni Međimurec istaknuo je kako je taj kraj između dviju voda, Mure i Drave, poznat kao "hrvatski cvjetnjak", kroz povijest bio natopljen krvlju i suzama, ali su se u tom kraju izloženom apetitima susjeda rađali i velikani hrvatske povijesti. Podsjetio je da su upravo iz Čakovca Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan otišli na put bez povratka i ušli u herojsku povijest hrvatskog naroda kao nedostižni uzori i svjedoci vjere. Petar je ostao zapamćen i po najljepšem ljubavnom oproštajnom pismu, a Fran Krsto po stihu "Navik on živi ki zgine pošteno", rekao je mons. Kolarić, ujedno predsjednik Povijesnog povjerenstva Zrinske garde, koji je na kraju pozdravne riječi uputio i svoje stihove ispjevane Međimurju.

Biskup Mrzljak u uvodu mise napomenuo kako je euharistija zajedništvo cijele Crkve, živuće i onih koji su prije nas otišli u vječnost i koji nikako nisu otišli u ništavilo. U propovijedi je biskup naglasio da kršćanin svoj životni put treba promatrati u svjetlu uskrsne vjere, ali i životnog puta progonjenog Krista i njegovih učenika. Žrtvu dvojice mučenika promatramo ne kao povjesničari, nego kao vjernici, gledajući vjeru njihovih obitelji, koja se prenosila s jednog naraštaja na drugi. Petrov pradjed bio je sigetski junak Nikola Zrinski te je zasigurno slušao o njegovu herojskom podvigu i kroz odrastanje upijao ljubav prema obitelji, domovini i kršćanskoj vjeri. Na primjerima njihove vjere i mi se danas, kao i toliki naraštaji prije nas, nadahnjujemo kao vjernici koji vjeruju da ljudski život, koji se živi iz vjere i ljubavi, ne završava u ništavilu i besmislu. Neka nam ovaj današnji susret bude pouka i molitva za naše obitelji i njihov svjetli pogled prema budućnosti, te da unatoč svim teškoćama, patnjama i nesporazumima kroz koje svakodnevno prolazimo idemo putem vjere i ljubavi prema Onome koji je s nama bio jučer i danas i koji će s nama biti sutra i u vječnosti, poručio je biskup Mrzljak u propovijedi.

Nakon molitve vjernika biskup Mrzljak, ujedno redovni član Zrinske garde, blagoslovio je hrvatsku zastavu i zavjetnu svijeću koju će ova udruga nositi u svibnju na međunarodno vojno hodočašće u Lurd. Liturgijsko pjevanje na misi predvodio je pjevački zbor zagrebačkih liječnika pod ravnanjem dr. Mije Bergovca.

Uz izaslanstvo Hrvatskog sabora, koji je spomendan Zrinskih i Frankopana proglasio 2011. godine na prijedlog udruge Zrinska garda iz Čakovca, te uz velik broj članova te udruge nazočila su i izaslanstva Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, Grada Zagreba, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, HVU "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Hrvatskog generalskog zbora, Družbe "Braća hrvatskog zmaja", Matice hrvatske, Zavičajnog društva "Međimurje" u Zagrebu, udruga hrvatskih branitelja, udruge "Hrvatska žena", Hrvatske Kostajnice i Zrinskog Topolovca, a prigodnim programom ispred katedrale predstavio se KUD Kotoriba.

 

Nastupi i opremanje Zrinske garde

U jubilarnoj 15. godini osnutka i djelovanja u našim aktivnostima najvidljiviji doprinos dali su gardisti povijesne postrojbe Zrinske garde sa 117 nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu, od čega održavanjem 15 smjena straže subotama tijekom ljetnih mjeseci u Čakovcu (2015. g. 115 nastupa i 15 smjena straže).

Aktivni gardisti, topnik, bubnjari i konjanik na čelu sa zapovjednikom i dozapovjednicima uz veliko zalaganje savjesno su i na ponos čitave Udruge, Međimurja i Hrvatske odradili nastupe u mnogobrojnim prigodama. Od nastupa u inozemstvu izdvajamo nastupe u Austriji, Mađarskoj i u Francuskoj, a od domaćih nastupa sve one vezane uz proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke

Pregled nastupa gardista sastavni je dio ovog Izvješća.

Početkom godine obavljen je servis gardijskih kapa, nabavljene su nove košulje za bubnjare topnika, te je po potrebi obavljen servis čizama, zastava i ostaloga.

 

Prisega gardista i prijem novih članova

Godišnja svečanost prisege i prijema novih gardista i novih civilnih članova Zrinske garde Čakovec te završno godišnje druženje sa podupirateljima, održani su 5. prosinca 2016. u restoranu Hotela Park u Čakovcu.

Svečanosti su, među ostalim, nazočili ministar rada i mirovinskog sustava dr.sc. Tomislav Čorić, glavni inspektor Hrvatske vojske general bojnik Slaven Zdilar, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ujedno i predsjednik državnog povjerenstva za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke akademik Zvonko Kusić, dr. Janos Hovari predsjednik mađarskog državnog odbora za obilježavanje 450. godišnjice Sigetske bitke, međimurski župan Matija Posavec, zamjenik župana Zoran Vidović, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, podžupan Županije Baranya Robert Fazekaš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, generalni vikar mons. Ivan Godina, preloški župnik i dekan Donjomeđimurskog dekanata preč. Antun Hoblaj, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec prof. Ivan Pranjić, veliki meštar Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Nevio Šetić, pročelnik Zmajskog stola Čakovec Marijan Ramuščak, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišču dr. Stanko Horvath, predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Zagreb Danijel Režek, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, pripadnici Zrinyi viteza iz Sigeta, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura, te čelni ljudi pojedinih tvrtki podupiratelja Zrinske garde.

Svečanost prisege i prijema obavlja se prema posebnom obredu u kojem se izražava slobodna volja u pristupanju u članstvo i djelovanju Zrinske garde pranjem ruku u vodi iz Mure i Drave, sa soli iz hrvatskog Jadrana, vinom iz međimurskog vinogorja te korom hrastova drveta kojim se kandidati simbolično odriču osobne koristi u članstvu Udruge te držanjem dlanova ruku iznad plamena svijeće u boji hrvatske trobojnice kojim se simbolično čiste i jačaju u radu na dobro Udruge, braneći čast svakog člana i poštujući druge ljude nakon čega se polaže prisega.

Obred je obavljen pred članovima Predsjedništva Udruge na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dipl. oec., predsjednikom Skupštine Mihaelom Štebihom, akad. kiparom, dopredsjednikom mr. sc. Ivanom Baksom, nadzapovjednikom Alojzijem Šestanom, kumom zastave Bernardom Cecelja te zapovjednikom Ratimirom Hreščom.

Nakon stažiranja u povijesnu postrojbu Zrinsku gardu primljena su trojica novih gardista, i to Orlando Kozjak i Antonio Šegović iz Šenkovca i Martin Laksar iz Pribislavca. Nakon prisege novim je gardistima sablje uručio nadzapovjednik Alojzije Šestan uz riječi "Viteže nosi ovu sablju na čast i ponos Zrinskih", a značke Udruge kuma zastave Bernarda Cecelja riječima "Viteže, nosi ovu značku na čast i ponos Zrinske garde Čakovec".

Nakon prisege novih gardista uslijedio je prijem novih civilnih redovitih i članova podupiratelja Zrinske garde Čakovec. U članstvo Udruge primljeni su Dražen Novak i Josip Novak iz Preloga, Zrinka Benčić iz Šenkovca, Dragica Horvat i Marijan Horvat iz Čakovca, Zvonko Milas iz Zagreba, dr. Radovan Deban iz Zagreba, Željko Tomašić iz Karlovca, Nada Kunštek iz Opatije, akademik Zvonko Kusić iz Zagreba, dr. Janos Hovari iz Budimpešte, Robert Fazekas iz Sigeta, te Vesna Haluga hrvatska konzulica u Pečuhu. Njima je kuma zastave Bernarda Cecelja uručila značke Udruge pod čijim su brojem upisani u upisnik članova.

U ime novoprimljenih članova biranim riječima zahvalila je generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga. Istaknula je kako se svečanost održava u godini velikih i značajnih obljetnica za naš narod i Domovinu, te je zahvalila što su novoprimljene članove u Zrinskoj gardi prepoznali kao domoljube i istinske štovatelje obitelji Zrinski, koji će vođeni vrednotama koje promovira Zrinska garda dati doprinos njezinom daljnjem radu i prosperitetu.

U nastavku je predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, dipl.oec. uručio plakete Zrinske garde za doprinos i potporu u proslavi 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog – Sigetske bitke. Plakete s likom Nikole IV. Zrinskog rad akademskog kipara Mihaela Štebiha, su primile tvrtke Jadranski naftovod d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Zagrebačka banka d.d., Čakovečki mlinovi d.d., Međimurjeplet d.d., Šestan-Busch d.o.o. i Bernarda d.o.o., zatim Hrvatsko kulturno društvo u Gradišču, Matica hrvatska, Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja", Konzulat Republike Hrvatske u Pečuhu i g. Danijel Režek..  

Svečanost je zaključio predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, dipl. oec., čestitajući novoprimljenim gardistima i članovima uz poziv na zajedništvo i suradnju, kao i završnu svečanost proslave 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog-Sigetske bitke sredinom prosinca u Čakovcu.

Nakon obreda prisege i prijema prigodno je na radost nazočnih nastupila Ženska vokalna skupina KUU Veseli Međimurci, a svečanost je završila počasnim pozdravom gardista sa sabljama uz riječi gesla Zrinske garde "Navik on živi ki zgine pošteno!".

Ukupno je u Zrinsku gardu Čakovec ovaj puta primljeno 13 novih članova i sada broji 141 redovitih, 43 podupiratelja, 13 počasnih i 3 tvrtke stalnih podupiratelja.

Na žalost, u listopadu prošle godine oprostili smo se od našeg počasnog člana skladatelja Ljube Kuntarića, koji je od početka pomagao osnivanje garde te je uglazbio riječi Zdravice i himne Zrinski slavni. U našoj Udruzi ostat će zauvijek zabilježen kao poštovatelj Zrinskih i Frankopana te dobročinitelj njihovih gardista.

 

Produženje zaštite naziva i odora

Tijekom protekle godine proveden je postupak produženja zaštite naziva i odora Zrinske garde pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Tako je gardijska odora zaštićena do svibnja 2021. godine, a naziv, te grb i zastava Zrinske garde do 2026. godine.

 

Rad tijela Udruge

Krajem veljače prošle godine održana je 17. redovna izvještajna sjednica Skupštine Udruge, Predsjedništvo Udruge održalo je 15 sjednica i nekoliko radnih dogovora, a Nadzorni odbor održao je jednu sjednicu.

 

Ostale aktivnosti

Rukovodstvo Udruge nastavilo je na proširenju suradnje s povijesnim udrugama i postrojbama, kao i na suradnji s gradovima i područjima Zrinskih gdje treba naglasiti posebno dobru suradnju sa Gradom Sigetom, nastavljena je i suradnja s Pomurskim Hrvatima te je započela suradnja sa Gradiščanskim Hrvatima, zatim sa HVU "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom, Katoličkom Crkvom, Maticom hrvatskom i Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja", te hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Uz održavanje suradnje sa javnim glasilima ažurirane su i web stranice Udruge, te je izdan stolni višedjelni kalendar Zrinske garde.

Rukovodstvo Udruge na kraju zahvaljuje na povjerenju, radu, svesrdnoj pomoći i potpori pripadnicima naše povijesne postrojbe Zrinske garde, ostalim redovnim civilnim članovima i podupirateljima, svima koji su na bilo koji način pomogli rad Udruge, a posebno onima koji su vjerni Zrinskoj gardi od njezinog osnutka.

Ovim putem javno zahvaljujemo našim stalnim tvrtkama podupirateljima

Bernarda d.o.o. Pušćine, Međimurjeplet d.d. Čakovec, Šestan-Busch d.o.o. Prelog.

Zahvaljujemo i tvrtkama Međimurje-plin d.o.o. Čakovec, Međimurske vode d.o.o. Čakovec, Promming d.o.o. Čakovec, Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec, Tehnix d.o.o. Donji Kraljevec, Wiener osiguranje, Croatia osiguranje d.d. Čakovec, Triglav osiguranje d.d. Čakovec, LPT d.o.o Prelog, Jelen Profesional d.o.o. Čakovec, Letina inox d.o.o. Čakovec, GKP Čakom d.o.o. Čakovec,. Zahvaljujemo što su nam svojim proizvodima pomogle tvrtke Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec i Vajda d.d. Čakovec.

Zahvalu upućujemo Gradu Čakovcu, Gradu Mursko Središće, Gradu Prelogu i Međimurskoj županiji na pruženoj financijskoj potpori, zatim općinama Nedelišće, Orehovica, Šenkovec, Mala Subotica i Sveti Martin na Muri, te Turističkoj zajednici Grada Čakovca, Turističkoj zajednici Međimurske županije, kao i Franjevačkom samostanu Čakovec. Posebnu zahvalu upućujemo Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Pečuhu, odnosno konzulici Vesni Haluga, i Hrvatskom kulturnom društvu u Gradišču, te osobno dr. Stanku Horvathu.

 

NAVIK ON ŽIVI – KI ZGINE POŠTENO!