Čakovec, 03.11.2017.

Godišnja svečanost prijema novih članova Zrineske garde Čakovec održana je u petak, 3. studenoga 2017., u Zrinskome gradu u Čakovcu. Ovaj puta nisu prisegnuli kandidati za gardiste jer još moraju do kraja odraditi pripravnički staž več su primljeni novi civilni redoviti te članovi podupiratelji Zrinske garde. Svečanosti su, uz članove i podupiratelje Zrinske garde, među ostalim nazočili glavni inspektor Hrvatske vojske general bojnik Slaven Zdilar, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, međimurski župan Matija Posavec, dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović, dogradonačelnik Sigeta Zoltan Varga, predsjednik Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva Sinj dr.med. Stipe Jukić, članovi Hrvatskog generalskog zbora na čelu sa predsjednikom generalom zbora Pavlom Miljavcem, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Međimurske županije i Koordinacije braniteljskih udruga Međimurja Stjepan Horvat, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe svetog Nikole biskupa Čakovec fra Željko Železnjak, duhovnik Zrinske garde fra Stanko Belobrajdić, izaslanica predsjednika mađarskog državnog odbora za proslavu Sigetske bitke Janoša Hovarija gospođica Brigitta Porkolab, članovi Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec sa pročelnikom g. Marijanom Ramuščakom, članovi Matice hrvatske Ogranak Čakovec, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske Mladen Obadić, zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matječić kao izaslanik ravnatelja pukovnije čijih je četiri pripadnika uz gardiste Zrinske garde sudjelovalo u svečanom postroju u kojem su bili još i Zrinyi vitezi iz Sigeta te Zrinyi kadeti iz Murakeresztura. 

Sama svečanost održava se prema posebnom obredu pred najužim rukovodstvom u sastavu Alojzije Sobočanec, dipl.oec., predsjednikom, mr.sc. Ivanom Baksom, dopredsjednikom, Mihaelom Štebihom, akademskim kiparom, predsjednikom Skupštine, Bernardom Cecelja kumom zastave, te  Alojzijem Šestanom nadzapovjednikom i Davorom Bratkovićem zapovjednikom povijesne postrojbe. Nakon izvođenja državne himne Lijepa naša domovino minutom šutnje odana je počast svim preminulim članovima Zrinske garde, pokojnim članovima obitelji Zrinski i Frankopan, svima koji su se kroz povijest žrtvovali za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, osobito poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata. U znak zahvalnosti položeno je i cvijeće kod spomen ploča 77 poginulih branitelja iz Međimurja.

Na ovoj svečanosti u Udrugu su primljeni Markus Pilić iz Strahoninca, preč. Stjepan Najman župnik Župe svetog Nikole biskupa u Varaždinu, ujedno dekan Istočnovaraždinskog dekanata i kanonik Zbornog kaptola, Nikola Grabar iz Čakovca, Petra Mesarić iz Male Subotice za redovite članove. Za članove podupiratelje primljeni su umirovljeni general zbora Pavao Miljavac iz Zagreba, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, dr. med. Stipe Jukićm iz Sinja, predsjednik Upravnog odbora Viteškog alakrskog društva Sinj, Robert Matejovič iz Košica, u čijoj katedarli su sahranjeni najjunačkija žena Europe Jelena Zrinski i zaštitnik Varaždinske biskupije sveti Marko Križevčanin, Zoltan Varga dogradonačelnik Sigeta, Ferenc Salamon iz Sigeta, dopredsjednik Udruge prijatelja utvrde Siget, te Danijel Kovač iz Zagreba, iz tvrtke koja radi dijelove i odore za povijesne postrojbe.

Kandidati su najprije predstavljeni okupljenima, a zatim su se potvrdno izjasnili o prihvaćanju članstva i rada u udruzi. Potom su obavili simbolični obred pranja ruku u vodi u kojoj su voda iz Mure i Drave i sol iz hrvatskog Jadrana koji simboliziraju povezanost i cjelovitost Hrvatske, zatim kora hrastova drveta koja podsjeća na panj na kojem su nepravedno odrubljene glave Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, te vino iz međimurskog vinogorja koja daje krepost tijelu. Time se kandidati odriču bilo kakve osobne koristi djelujući u udruzi te se iskazuje njihovo zajedništvo sa svim ostalim članovima u dobrim i teškim trenucima isključivo na dobro čitave Udruge. Kandidati kratko polažu ruke iznad plamena sviječe u bojama hrvatske trobojnice. Svjetlost sviječa obasjava njihovo junačko srce i čisti dušu da budu plemeniti i topli prema svakom članu udruge, osobito izabranima u tijela Udruge, kao i prema svakom čovjeku braneći njihovu čast i ugled. Nakon toga su ponavljajući za predsjednikom Udruge položili prisegu riječima da će svojom čašću i ugledom raditi na dobro Udruge, redovito doprinositi za njezine potrebe, a sve u spomen slavnih Zrinskih i čast domovine Hrvatske. Zatim su od kume zastave primili numeriranu značku Udruge koju mogu nositi u svečanostima koje organizira Udruga ili na drugim svečanostima i prigodama. Pod brojem značke svaki je novi član evidentiran u upisnik članova Udruge. Nakon toga je predsjednik Udruge Alojzije Sobočanec, dipl.oec., radosna i otvorena srca objavio da su kandidati od ovog trenutka članovi Udruge, te ih se u svečanim prigodama, kao i sve ostale članove, smije zvati velemožnom gospodom i gospođama, ne radi njihove slave nego radi časti i ugleda Udruge koje je stekla svojim osnivanjem i još više zauzetim djelovanjem svih njezinih članova.

U ime novoprimljenih članova biranim je riječima zahvalio dr.med. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alakarskog društva Sinj.

Na početku i na kraju čitane su kitice himne Udruge Zrinski slavni, svečanim pozdravom gardista "Navik on živi ki zgine pošteno" završen je službeni dio svečanosti, dok je u programu sudjelovao i pjevač Mirko Švenda Žiga.