Na temelju članka 20. Statuta Udruge građana "Zrinska garda Čakovec" Predsjedništvo Udruge podnosi Skupštini Udruge

 

IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE U 2019. GODINI

Sukladno Statutom Udruge utvrđenih ciljeva i djelatnosti Udruge te na prethodnoj sjednici Skupštine prihvaćenim programom rada i financijskim planom tijekom 2019. godine uspješno su nastavljene mnogobrojne aktivnosti vezane uz promociju i zaštitu povijesne, kulturne i vojničke ostavštine obitelji Zrinski i Frankopan, zatim zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture u domovini i u inozemstvu, kao i zaštite i promocije vrijednosti Domovinskog rata.

U 2019. godini nastojalo se i dalje da se na svečan i dostojanstven način posebno obilježe nadnevci vezani uz Zrinske i Frankopane i hrvatske branitelje, i to u travnju 8. Spomendan Zrinskih i Frankopana, 348. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 18. obljetnica osnutka Zrinske garde, zatim u rujnu 453. obljetnica pogibije Nikole Šubića Zrinskog, pa 28. obljetnica oslobođenja Međimurja od JNA, te u studenome 355. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i 28. obljetnica obrane i žrtava Vukovara i Škabrnje i Domovinskog rata.   

 

Nastupi Zrinske garde

Kao i svih ranijih godina tako su i tijekom protekle godine u aktivnostima Udruge najvidljiviji doprinos ponovno dali gardisti povijesne postrojbe Zrinske garde sa 132 nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu, od čega održavanjem 15 smjena straže subotama tijekom ljetnih mjeseci u Čakovcu (2018. g. 151 nastup sa 15 smjena straže, 2017. g. 132 nastupa i 15 smjena straže, 2016. g. 117 nastupa i 15 smjena straže).

Uz sudjelovanje na probama aktivni gardisti, topnik, bubnjari i konjanik na čelu sa zapovjednikom i dozapovjednicima uz veliko i nesebično zalaganje savjesno su, primjereno i nadasve profesionalno na ponos čitave Udruge, Čakovca, Međimurja i Hrvatske odradili nastupe u mnogobrojnim prigodama. Od nastupa u inozemstvu izdvajamo nastupe u Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj i Francuskoj, a od domaćih nastupa gardisti su prošli takoreći čitavu Hrvatsku, od Sinja, Klisa, Knina do Rijeke, Požege i Vukovara, te drugdje diljem naše domovine. Pregled nastupa gardista sastavni je dio ovog Izvješća.

Gardist Dragutin Trstoglavec imao je 2019. godine 49 nastupa, gardist Vanja Štebih 46, Marijan Murković 43, Davor Bratković, Kristian Kolarić i Orlando Kozjak imali su 40 nastupa, pa slijedi Mladen Obadić sa 34, Hrvoje Goričanec sa 32 i Luka Požgaj sa 31 nastupom. Ništa manje nije vrijedan doprinos ostalih gardista koji su imali manji broj nastupa.

Dodamo li tome probe, gdje je zapovjednik Davor Bratković odradio 42 probe, pa Marijan Murković, 40, Vanja Štebih 39 i tako dalje, vidi se koliko je toga svega u brojkama.

Kažu da statistika izražena u brojevima daje odgovor na sva pitanja, ali malo je koji od njih točan.

Pa tako i u ovom slučaju statistički ne možemo izraziti osjećaje koji nose naše gardiste da izdvoje svoje vrijeme, ulože vlastitu snagu, dobrovoljno se odvoje od svojih najbližih da bi ponosno, časno i viteški - grubo rečeno - “odradili” nastupe plus probe.

Statistika ne pokazuje koliko je energije, volje i vremena bilo uloženo u pripremu i realizaciju pojedinih nastupa, kako od strane samih gardista tako i rukovodstva zaduženog za provedbu nastupa.

Matematički možemo zbrojiti koliko je tko od podupiratelja i sponzora darovao novaca za Gardu ali možemo li izračunati koliko je u srcu svakoga od njih ljubavi i dobrote za pruženu pomoć, za nešto što osjećaš da vrijedi i zaslužuje pomoć i trud...?

Uz nužne servise opreme i odora, ugovorena je i izrada novih kapa i znački za kape, konačno su nabavljene nove rukavice, gumbi, a za pojedine gardiste započela je i izrada novih čizmi. Obavljeni su i servisi te registracija gardinog kombi vozila kojim je 2019. prijeđeno 13.265 kilometara (2018. g. 13.391 km).

Povećanje broja nastupa i nedostatak kandidata za nove gardiste izazovi su koje pred rukovodstvo Udruge, zapovjednika, dozapovjednike te sve članove Udruge donose naše mnogobrojne aktivnosti protekle dvije-tri godine. U tom smislu na svima je nama da se potrudimo kako bi pobudili veći interes kod mladih da dio svog vremena posvete radu u Gardi i nastave časno djelo generacija koje su iznjele najveći teret dosadašnjih aktivnosti, konkretnije i točnije – nastupa.

 

Proslava 8. spomendana Zrinskih i Frankopana

Svečanosti povodom proslave 8. spomendana Zrinskih i Frankopana, koji se obilježava uz 348. godišnjicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30. 4. 1671.) održane su u Čakovcu, Bečkom Novigradu i zaključno u Zagrebu. Pokrovitelji proslave spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Međimurska županija. Kako se ujedno navršila i 100. obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919. – 30. 4. 2019.) u proslavu je uključen i ovaj jubilej.

Čakovec, 27. 4. 2019.

Zrinska garda Čakovec povodom proslave spomendana Zrinskih i Frankopana organizirala je u subotu 27. 4. smotru povijesnih postrojbi. Uz Zrinsku gardu na smotri su sudjelovali kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije, Zrinyi vitezi Szigetvar, Zrinyi kadeti Murakeresztur, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Hrvatski sokol Vinkovci, Hajdučka družina Mijata Tomića Tomislavgrad, Karlovačka građanska garda, Kliški uskoci, Kravat pukovnija Zagreb, Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka četa, Lička pukovnija Gospić, Omiški gusari, Počasna sokolska garda Osijek, Postrojba 10. satnija Ivanić Grad, Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić, Povijesna postrojba Društvo Poljičana, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdodi, Turoposljki banderij, Varaždinska husarska graničarska pukovnija i Varaždinska građanska garda.

Tradicionalno ujutro je bio prvi mimohod širim središtem grada, a zatim je misno slavlje u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u zajedništvu s gvardijanom i župnikom fra Željkom Železnjakom te dekanom Preloškog dekanata Antunom Hoblajem i drugim svećenicima predslavio vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac. Nazočili su među ostalim bili izaslanica predsjednika Vlade RH Gordana Jandrokovića državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Banić, župan Matija Posavec sa samjenicima, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, dopredsjednik Dragutin Glavina, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima, predstavnici Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec, predstavnici Grada sigeta te rukovodstvo i članovi Zrinske garde na čelu sa predsjednikom Đurom Belom. Misno slavlje pjevanjem su uveličali članovi Gradskog zbora "Josip Štolcer Slavenski", Nakon mimohoda na Trgu Republike  održan je prigodni program sa prijavkom županu Matiji Posavcu koji se uz predsjednika Zrinske garde Đuru Bela obratio nazočnima. Scenski prikaz "Oproštaja" na tekst Kristine Štebih izveli su članovi Kazališne družine Štolcer, a nastupla je i Ženska voklana skupina Stridonne iz Štrigove. Kako zbog radova na obnovi nije održan program kod spomenika "Oproštaj" u desnom opkopu podno zidina Zrinskoga grada upriličen je konjanički program u izvedbi Bjelovarskih graničara – Husara 1756. U spomen Zrinskog i Frankopana izaslanstvo Zrinske garde Čakovec, matičinog Ogranka Čakovec i Zmajskog stola Čakovec položilo je vijence i svijeće kod spomenika "Oproštaj" u dvorištu Zrinskoga grada i kod spomen-ploče na ulaznoj kuli u ponedjeljak 29. travnja 2019, a nakon toga i zajedno sa izaslanstvom Međimurske županije i kod spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurja u Perivoju Zrinskih.

 

Bečki Novigrad, 28. 4. 2019.

U zajedništvu sa Družbom "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beču program je u nedjelju 28. 4. nastavljen u Bečkom Novigradu. Potporom Međimurske županije iz Čakovca su išla dva autobusa. Najprije je bilo polaganje vijenaca i molitva na mjesnom groblju, a zatim kod spomen ploča na mjestu pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana gdje su održani prigodni govori. Uz izaslanstva Zrinske garde i Družbe nazočni su bili i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, Grada Bečki Novigrad, zatim zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću dr. Stanko Horvath. U mjesnoj katedrali misu je predslavio dušbrižnik za hrvatske vjernike fra Ilija Mijatović, a pjevali su članovi Župnog zbora Župe svete Jelene Križarice Šenkovec. Svima je na kraju zahvalio Gardin predsjednik Đuro Bel.

 

Zagreb, 30. 4. 2019.

Zaključno program proslave održan je u utorak 30. 4. u Zagrebu. Kako se navršila i spomenuta 100. obljetnica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu zagrebačke prvostolnice u organizaciji Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" održan je mimohod dvanaest povijesnih postrojbi te hrvatskih branitelja iz Zagreba na čelu sa Zrinskom gardom Čakovec od Zrinjevca do katedrale. Ovdje je predan prijavak izaslanici pokrovitelja spomendana predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zastupnici u Saboru Sunčani Glavak. U ulaznoj procesiji izaslanstva Hrvatskog sabora, Grada Zagreba, Međimurske županije, Općine Zrinski Topolovac, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", Matice hrvatske, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Zrinske garde Čakovec položila su vijence kod kripte iza glavnog oltara u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci ove dvojice hrvatskih mučenika. Misno slavlje u katedrali predslavio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Slavlju su, među ostalim,  uz izaslanicu predsjednika Hrvatskog sabora nazočili zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, veliki meštar Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Nevio Šetić, te rukovodstvo Zrinske garde na čelu sa predsjednikom Đurom Belom.

 

Izdavanje pretiska spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. g.

Uz 100. obljetnicu prijenosa posmrtnih ostataka hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919. – 30. 4. 2019.) Zrinska garda izdala je pretisak "Spomenice Zrinsko-Frankopanske prigodom svečanog prenosa njihovih kostiju u domovinu", izdanu 1919. godine. Predstavljanje pretiska spomenice održano je u srijedu 24. travnja 2019. u Zgradi Scheier u Čakovcu. Ovo djelo osim vrijednog tekstualnog sadržaja obiluje fotografijama s tog u ono vrijeme značajnog i velebnog događaja. S obziom na protek godina ovo je djelo rijetkima dostupno iako se javlja sve veći interes za takvu vrstu publikacije. Primjerak koji je u vlasništvu Zrinske garde Čakovec ima 160 stranica, format je A4, a uvez tkanina, šivano, tvrdi uvez. Proslov pretisku spomenice napisao je akademik Dragutin Feletar, a uvod mons. prof. dr. Juraj Kolarić. Na predstavljanju pretiska spomenice govorili su u ime izdavača Đuro Bel i akademik Dragutin Feletar te su prvi primjerci ovog djela uručeni onima koji su svojom potporom pomogli njegovo izdavanje, prije svega Gradu Čakovcu u ime kojeg je nazočio dogradonačelnik Zoran Vidović.

Zrinska garda sudjelovala je i u pojedinim drugim programima proslave Dana Međimurske županije.

 

U spomen 453. obljetnice junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog – Sigetske bitke

Zrinska garda Čakovec organizirala je u petak, 7. rujna 2019., prigodnu proslavu povodom 453. obljetnice junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i njegovih vojnika – Sigetske bitke, a u spomen na 7. 9. 1566. kada su preminuli u proboju iz mađarske utvrde Siget. Suorganizatori proslave bili su Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Šenkovec, Matica hrvatska Ogranak Čakovec, Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec te Župa svete Jelene Križarice Šenkovec.

Program je započeo u Čakovcu gdje su izaslanstva Zrinske garde u kojem su bili predsjednik Đuro Bel, dopredsjednici Mihael Štebih i Stjepan Zorčec, nadzapovjednik Alojzije Šestan, i počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, uz izaslanstva Matice i Družbe, te izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundo položila vijence kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Perivoju Zrinskih, koji je inače i postavila Zrinska garda. Svijeće su položili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec i potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec te predstavnici hrvatskih branitelja.

Zatim je program nastavljen u Šenkovcu kod Mauzoleja obitelji Zrinski uz ostatke nekadašnjeg pavlinskog samostana svete Jelene. Uz postroj Zrinske garde sudjelovali su i pripadnici Zrinyi kadeta iz Murakeresztura. Najprije je predan prijavak izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića gradonačelniku Grada Preloga Ljubomiru Kolareku.

Proslavi su nazočili i župan međimurske žuapnije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivecom, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved, zamjenik načelnika Općine Šenkovec Vladimir Novak i vijećnici Općinskog vijeća, izaslanica ministrice kulture pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascutini-Juraga, izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Dragutin Feletar, izaslanik samouprave Grada Sigeta i Županije Baranya dožupan Robert Fazekaš, gardisti i rukovodstvo Zrinske garde Čakovec na čelu sa predsjednikom Đurom Belom, članovi Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec, članovi Matice hrvatske Ogranak Čakovec, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, župnik župe svete Jelene Križarice Šenkovec ujedno i dekan Čakovečkog dekanata preč. Vladimir Kolarić, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu fra Željko Železnjak, gardin duhovnik fra Stanko Belobrajdić, te podupiratelji proslave, poštovatelji obitelji Zrinski i mještani Šenkovca. 

Polaganjem vijenaca i svijeća uz zvuke trube podno prigodne spomen-ploče postavljene na pročelju kapele uz Mauzolej obitelji Zrinski u kojem je bila pokopana glava Nikole Šubića Zrinskog odana je počast "hrvatskom Leonidi", a položili su ih izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, izaslanstvo Grada Čakovca, rukovodstvo Općine Šenkovec, izaslanstvo Grada Sigeta i Županije Baranya, a zajednički vijenac položila su izaslanstva Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec te Zmajskog stola Čakovec.

Nazočnima su se potom prigodnim riječima obratili Vladimir Novak, zamjenik načelnika Općine Šenkovec, u ime udruga organizatora govorio je Đuro Bel predsjednik Zrinske garde Čakovec, zatim župan Matija Posavec te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Na svečanosti su nastupile članice Ženske vokalne skupine Pučpuljike, a završena je počasnim pozdravom Zrinske garde "Navik on živi ki zgine pošteno" i pucnjem iz gardijskog topa.

Zatim su na Trgu svete Jelene kod župne crkve položene svijeće kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom, koji je Zrinska garda postavila prije tri godine u prigodi 450. obljetnice Sigetske bitke.

U župnoj crkvi svete Jelene Križarice misno slavlje potom je predslavio gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu fra Željko Železnjak u zajedništvu sa župnikom i dekanom Vladimirom Kolarićem i ostalim nazočnim svećenicima.

 

Siget

Izaslanstvo rukovodstva Zrinske garde Čakovec u kojem su bili počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, predsjednik Skupštine Zrinske garde Dražen Berkopić, dopredsjednik Mihael Štebih, nadzapovjednik Alojzije Šestan i član Predsjedništva Mladen Obadić uz pripadnike Zrinske garde sa zapovjednikom Davorom Bratkovićem sudjelovali su u nedjelju 8. rujna 2019. i na međudržavnoj proslavi u mađarskom Sigetu na poziv tamošnjeg gradonačelnika.

Njima su se autobusom koji je organizirala Zrinska garda Čakovec iz Međimurja pridružili pojedini članovi Zrinske garde te poštovatelji Zrinskih. Svečanost je započela komemoracijom i polaganjem vijenaca u Parku mađarsko-turskog prijateljstva gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće, zatim postrojavanjem i prijavkom na gradskom središnjem Zrinskom trgu, te programom kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u središtu grada koji je prije deset godina postavila Zrinska garda u zajedništvu sa Gradom Sigetom i ondašnjim gradonačelnikom Jozsefom Paizsom. Uz vijenac koji su zajednički položili pripadnici Zrinyi viteza i Zrinske garde ovdje se nazočnima obratio i autor spomenika Mihael Štebih, akademski kipar iz Čakovca, podsjetivši na važnost suradnje u zajedničkom obilježavanju pojedinih zbivanja i osoba koje se zadužile dva susjedna naroda mađarski i hrvatski. Svečanost je zaključena večernjim programom u samoj sigetskoj utvrdi.

 

Dobrotvorni koncert Klape Sveti Juraj i Orkestra HRM za spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu

Da bi se prikupila potrebna sredstva sa postavljanje spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu Zrinska garda Čakovec organizirala je potporom Ministarstva obrane dobrotvorni koncert Klape sveti Juraj i Orkestra Hrvatske ratne mornarice. Koncert je na oduševljenje mnogobrojnih posjetitelja održan u petak, 13. rujna 2019., u Centru za kulturu u Čakovcu, a nazočne je uvodno pozdravio predsjednik Zrinske garde Đuro Bel.

Naime, uz ovogodišnje obilježavanje 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919.) Zrinska garda Čakovec nastojala je u parku u blizini mjesta pogubljenja ove dvojice hrvatskih mučenika postaviti odgovarajući spomenik. Uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji izdane su potrebne dozvole Grada Bečki Novigrad, kao i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Autor spomenika je akademski kipar Mihael Štebih iz Čakovca, a veliku pomoć u ostvarenju projekta pruža Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću.

Nakon koncerta završni dio upriličen je kod spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih. Naime, članovi Klape i stotinjak nazočnih pridružili su se Zrinskoj gardi kod spomen obilježja gdje je rukovodstvo garde položilo vijenac, a članovi Klape prigodno su zapjevali u čast i spomen stradalim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurja. Na taj su se način zajedno pridružili proslavi 28. obljetnice oslobođenja Međimurja od JNA i Dana Međimurskih branitelja.

Zrinska garda Čakovec zahvaljuje podupirateljima koncerta; Ministarstvu obrane RH, Međimurskoj županiji, gradovima Čakovec, Prelog i Mursko Središće, općinama Nedelišće, Strahoninec, Selnica, Podturen, Vratišinec i Goričan, tvrtkama Međimurjeplet d.d., Brid-Extra d.o.o., LPT d.o.o. i Hotelu Panorama Prelog. Hvala Župi svetog Nikole biskupa i župi svetog Antuna Padovanskog Čakovec, hrvatskim braniteljima, te podupirateljima i članovima Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec i Družbi "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec, kao i Centru Za kulturu Čakovec.

 

355. obljetnica smrti Nikole VII. Zrinskog

Prigodnom svečanošću u Gornjem Kuršancu i Čakovcu, u srijedu, 20. studenog 2019. godine obilježena je 355. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, hrvatskog bana, vojskovođe i pjesnika koji je tragično poginuo u Kuršanečkom lugu 18. studenog 1664. godine. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća održano je kod spomenika Nikoli Zrinskog Čakovečkom u Gornjem Kuršancu gdje su se prigodnim govorima obratili gradonačelnik Grada Mursko Središće i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Zlatko Jakopm, župan Matija Posavec, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun te pročelnik Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol Čakovec Ivica Zanjko. Obilježavanju su nazočili pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu i izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini-Juraga, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Franjo Makovec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik Gradskog vijeća Grada prelog Đuro Ujlaki, pročelnik UO za gospodarstvo financije Grada Preloga Željko Poredoš, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, izaslanstvo Zrinske garde Čakovec predvođeno predsjednikom Đurom Belom, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić, ravnatelj Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, članovi Vijeća Mjesnog odbora Gornji Kuršanec te predstavnici braniteljskih udruga. Vijenac su položili i zamjenik gradonačelnika Szigetvára Zoltán Varga te voditelj Zrinyi kadeta iz Murakeresztura Laslo Papoci. Zrinska garda Čakovec izvela je počasni pozdrav ispaljivanjem plotuna, a izvedbom skladbi „Vuprem oči“ i „Živjela Hrvatska“ obilježavanje je glazbenim nastupom obogatio je Zbor „Josip Vrhovski“  iz Nedelišća. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice održano je misno slavlje koje je predvodio župnik Ivan Munđar u koncelebraciji s gvardijanom Željkom Železnjakom i fra Stankom Belobrajdićem, a obilježavanje je završeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu.

Osnivanje Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana

Na 171. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 25. srpnja 2019. u Čakovcu, prihvaćen je zaključak o osnivanju Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu. Svrha osnivanja je poticanje budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja za ovaj je projekat osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580,00 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini. Ministrica Blaženka Divjak naglasila je da Međimurska županija već niz godina prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca. Stoga će, kazala je, osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti.

Ovime je završena inicijativa Zrinske garde Čakovec započeta 2016. godine u sklopu proslave 450. obljetnice junačke smrti Nikole Šubića Zrinskog u obrani Sigeta, poznatije kao Sigetska bitka. Tada je 23. i 24. rujna u Čakovcu u organizaciji Zrinske garde održan 4. međunarodni znanstveni skup na temu "Nikola IV. Zrinski i njegovo doba" na kojem je sudjelovalo 28 predavača i znanstvenika iz pet zemalja (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija, Crna Gora). Oni su, među ostalim, donijeli slijedeći zaključak:

"Sudionici skupa podržali su prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca, dipl.oec., da se u Čakovcu osnuje „Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana“, koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih inspiracijom iz života i djela Zrinskih i Frankopana."

Zrinska garda Čakovec je slijedom toga osnovala posebno povjerenstvo koje je sa rukovodstvom Zrinske garde Čakovec obavilo niz razgovora od Međimurske županije do Ministarstva znanosti i obrazovanja te u pojedinim ustanovama i institucijama koje su, poput, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dale potporu ovoj inicijativi.

Zaključkom hrvatske Vlade sa sjednice u Čakovcu konačno će se sustavno valorizirati značaj obitelji Zrinskih i Frankopana ne samo za Međimurje već i za čitavu Hrvatsku u povijesnom razdoblju koje su obilježili pojedini njihovi članovi. To je još jedan uspjeh u nastojanjima Zrinske garde Čakovec da se rodu Zrinskih i Frankopana hrvatska oduži i na znanstvenoj razini kroz pručavanje njihove baštine. Time Zrinska garda Čakovec ostvaruje osnovne ciljeve svoga osnivanja, odnosno zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture, osobito baštine Zrinskih i Frankopana. Tome će doprinjeti i skoro postavljanje odgovarajućeg spomenika Petru Zrinskom i Franku Krsti Frankopanu u blizini mjesta pogubljenja u Bečkom Novigradu.

Postavljen spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu

Stotinu godina nakon prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919.) Zrinska garda Čakovec uspjela je podići spomenik ovim hrvatskim velikanima u Bečkom Novigradu! U parku u blizini mjesta tragične smrti ove dvojice hrvatskih mučenika autor spomenika akademski kipar Mihael Štebih iz Čakovca postavio je u petak, 4. listopada 2019. godine, biste kneza Petra i kneza Frana Krste na pripremljeno postolje.

Tome su prethodili višemjesečni pregovori za ostvarenje ovog projekta sukladno zaključku Skupštine Zrinske garde Čakovec o prošlogodišnjem programu rada u koji je uvršten i navedeni spomenik. Cilj projekta bilo je postavljanje trajnog odgovarajućeg spomenika u sjećanje na ovaj tragičan događaj koji je uvelike obilježio hrvatsku povijest.

U suradnji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Austriji u Beču i veleposlanicom dr. sc. Vesnom Cvjetković Zrinska garda Čakovec uspostavila je kontakt sa rukovodstvom Grada Bečki Novigrad, kao i sa našim Ministarstvom kulture. U svemu je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću dr. Stanko Horvath, koji je i osobno pomogao u postavljanju odgovarajućeg postolja spomenika. Kao djelatnik našeg Veleposlanstva u Beču velik doprinos dao je i Domagoj Marić.

Zrinska garda Čakovec potpisala je sa Gradom Bečki Novigrad Ugovor o najmu prostora za spomenik u gradskom parku te ishodila dozvole i platila potrebne takse i naknadu za najam dijela površine parka namijenjenog za postavljanje spomenika. U međuvremenu je akademski kipar Mihael Štebih, kao autor spomenika i autorskog djela dviju bista, pripremio biste za odljev u bronci zajedno sa prigodnim natpisnim pločama. Zrinska garda Čakovec započela je sa prikupljanjem sredstava potrebnih za postavljanje spomenika pa je tako, među ostalim, zahvaljujući Ministarstvu obrane 13. rujna 2019. u Centru za kulturu u Čakovcu održan spomenuti dobrotvorni koncert Klape sveti Juraj i Orkestra Hrvatske ratne mornarice gdje su sredstva od prodaje karata bila namijenjena za ovaj projekat.

Nakon što je Ministarstvo kulture, Konzervatosrki odjel u Varaždinu izdao dozvole za postavljanje bista u Bečkom Novigradu pristupilo se završetku spomenika. Postavljanjem spomenika barem smo se malo odužili hrvatskim velikanima i mučenicima koji su se pred više od tristo godina borili za bolji položaj Hrvata i hrvatsku samostalnost u ondašnjoj Austro–Ugraskoj monarhiji za što su dali ono najvrednije što su imali, a to su njihovi životi.

 

Prisega i prijem gardiste i članova Zrinske garde

Godišnja svečanost prisege i prijema novih gardista i novih civilnih članova Zrinske garde Čakovec održana je 17. prosinca 2019. u palači Zrinskih Muzeja Međimurja u Čakovcu.

Uoči svečanosti izaslanstvo rukovodstva Zrinske garde sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i braniteljima Vukovara sa Pavom Jazvićem položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurja u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Svečanosti su, među ostalim, bili nazočni međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, izaslanik Hrvatskog generalskog zbora admiral Ante Urlić, policijski kapelan Pu Međimurske vlč. Vjekoslav Vidaček, izaslanstvo Grada Sigeta koje je predvodio dogradonačelnik Zoltan Varga, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Ivan Pranjić, prof., predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišču dr. Stanko Horvath, pripadnici Zrinyi viteza iz Sigeta, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura, te članovi Zrinske garde, njezini podupiratelji i poštovatelji Zrinskih i Frankopana.

Svečanost prisege i prijema obavlja se prema posebnom obredu u kojem se izražava slobodna volja u pristupanju u članstvo i djelovanju Zrinske garde pranjem ruku u vodi iz Mure i Drave, sa soli iz hrvatskog Jadrana, vinom iz međimurskog vinogorja te korom hrastova drveta kojim se kandidati simbolično odriču osobne koristi u članstvu Udruge te držanjem dlanova ruku iznad plamena svijeće u boji hrvatske trobojnice kojim se simbolično čiste i jačaju u radu na dobro Udruge, braneći čast svakog člana i poštujući druge ljude nakon čega se polaže prisega.

Obred je obavljen pred članovima Predsjedništva Udruge na čelu s predsjednikom Đurom Belom, dopredsjednicima Mihaelom Štebihom i Josipom Zorčecom, počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dipl. oec., predsjednikom Skupštine Draženom Berkopićem, nadzapovjednikom Alojzijem Šestanom, kumom zastave Bernardom Cecelja te zapovjednikom Davorom Bratkovićem.

Oproštajno pismo Petra Zrinskog supruzi Katarini Moje drago serce na početku je izrekao najgardist Dragutin Trstoglavec.

Nakon stažiranja u povijesnu postrojbu Zrinsku gardu primljen je novi gardista, i to Leon Gudlin iz Pribislavca. Nakon prisege novom je gardisti sablju uručio nadzapovjednik Alojzije Šestan uz riječi "Viteže nosi ovu sablju na čast i ponos Zrinskih", a značku Udruge kuma zastave Bernarda Cecelja riječima "Viteže, nosi ovu značku na čast i ponos Zrinske garde Čakovec".

Uslijedio je zatim prijem novih civilnih redovitih i članova podupiratelja Zrinske garde Čakovec. U članstvo Udruge primljeni su akademik Josip Madić iz Zagreba, Ivan Penava gradonačelnik Vukovara, Krunoslav Mikulan i Ivica Mikulić iz Čakovca, Alen Kajmović iz Šenkovca, vlč. Ivan Herceg i Dražen Crnčec iz Svetog Martina na Muri, mons. Leonard Logožar i dr.med. Zvonimir Magaš iz Varaždina, vlč. Vjekoslav Vidaček iz Madžareva, Perica Hajdarović iz Podturna, Franjo Lehkec iz Strahoninca, Miljenko Bakač iz Zasadbrega, Ivo Loborec iz Novog Marofa, Miroslav Novak iz Novog Sela Rok, Ivan Cerovec iz Miklavca, Đuro Ujlaki i Ivan Gradečak iz Preloga, Slavko Šoltić iz Ivanovca, Biserka Kozol iz Lopatinca, Judit Zagorec-Csuka  iz Lendave te Stipo Velić iz Dugog Sela.

Njima je kuma zastave Bernarda Cecelja uručila značke s obilježjima Zrinske garde pod čijim su brojem upisani u upisnik članova.

U ime novoprimljenih članova zahvalio je akademik Josip Madić iz Zagreba, a nazočnima su se obratili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te međimurski župan Matija Posavec.

U prigodnom programu nastupila je Gabrijela Hrženjak uz pratnju Nikole Grabara, dok je svečanost završila počasnim pozdravom gardista sa sabljama uz riječi gesla Zrinske garde "Navik on živi ki zgine pošteno!". Na kraju su svijeće i cvijeće položeni i kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada te je ispaljen počasni plotun uz gardijskog topa.

 

Rad tijela Udruge

Redovna 20. sjednica Skupštine Udruge održana je 22. 2. 2019., Predsjedništvo Udruge održalo je 5 sjednica i nekoliko radnih dogovora užeg rukovodstva,  Nadzorni odbor održao je jednu sjednicu, a nije bilo potrebe za sazivanjem Suda časti.

 

Ostale aktivnosti

U suradnji sa mađarskim partnerom kao nositeljem projekta Kulturnom i zelenom Zonom Vigado iz Sigeta Zrinska garda Čakovec prijavila je projekat za dobivanje sredstava iz INTERREG programa Eurospke unije pod nazivom Historical, Artistic And Daily Hunting, Akronim: Footprints of Diana, broj projekta: HUHR/1901/3.1.2/0100. Osnovna je namjena projekta dobivanje sredstava za izradu novih odora gardista, zatim za pojedine kulturne programe i proslave nadnevaka vezanih uz Zrinske. Kao partner u program je uključen i Streličarski klub "Katarina Zrinski" Čakovec.

Rukovodstvo Udruge nastavilo je na proširenju suradnje s povijesnim udrugama i postrojbama, kao i na suradnji s gradovima i područjima Zrinskih. Želimo izdvojiti suradnju s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom te Hrvatskim generalskim zborom.

I dalje ističemo i zahvaljujemo na suradnji sa Gradom Sigetom, Pomurskim Hrvatima te Gradiščanskim Hrvatima, zatim sa HVU "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Katoličkom Crkvom, Maticom hrvatskom i Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja", Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i napose hrvatskim braniteljima.

Uz održavanje suradnje sa javnim glasilima ažurirane su i web stranice Udruge, te su izdani stolni višedjelni kalendar Zrinske garde, zidni jednolisni kalendar I rokovnik.

 

ZAHVALE

Rukovodstvo Udruge na kraju zahvaljuje na povjerenju, radu, svesrdnoj pomoći i potpori pripadnicima naše povijesne postrojbe Zrinske garde, ostalim redovnim civilnim članovima i podupirateljima, svima koji su na bilo koji način pomogli rad Udruge, a posebno onima koji su vjerni Zrinskoj gardi od njezinog osnutka.

Ovim putem javno zahvaljujemo našim stalnim tvrtkama podupirateljima

Bernarda d.o.o. Pušćine, Međimurjeplet d.d. Čakovec, Šestan-Busch d.o.o. Prelog.

Zahvaljujemo i tvrtkama Tehnix d.o.o. Donji Kraljevec, Berko d.o.o. Čakovec, Brid extra d.o.o. Čakovec, Međimurje-plin d.o.o. Čakovec, Međimurske vode d.o.o. Čakovec, Promming d.o.o. Čakovec, Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec, Metss d.o.o. Čakovec, Wiener osiguranje, Croatia osiguranje d.d., Agromeđimurje d.o.o. Čakovec, Triglav osiguranje d.d. Čakovec, LPT d.o.o Prelog, Jelen Professional d.o.o. Čakovec, Privredna banka d.d., Janaf Zagreb, Plinacro d.o.o., Berko d.o.o. Čakovec, HEP Zagreb. Zahvaljujemo što su nam svojim proizvodima pomogle tvrtke Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec i Vajda d.d. Čakovec.

Zahvalu upućujemo Ministarstvu kulture, Gradu Čakovcu, Gradu Mursko Središće, Gradu Prelogu i posebno Međimurskoj županiji na pruženoj financijskoj potpori, zatim općinama Nedelišće, Orehovica, Donja Dubrava, Selnica, Strahoninec, Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu i Sveti Martin na Muri, te Turističkoj zajednici Grada Čakovca, Turističkoj zajednici Međimurske županije, Muzeju Međimurja Čakovec, kao i Franjevačkom samostanu Čakovec, Varaždinskoj biskupiji, Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji. Posebnu zahvalu upućujemo Veleposlanstvu RH u Budimpešti i Veleposlanstvu RH u Beču, Hrvatskom kulturnom društvu u Gradišču, Zrinyi kadetima iz Murakeresztura te Zrinyi vitezima iz Sigeta.

Naša zahvala ide i javnim glasilima koja su pratila aktivnosti Zrinske garde Čakovec.

Ukoliko smo kojim slučajem nekoga izostavili unaprijed se ispričavamo i molimo da se javi glavnom tajniku radi ispravka pogreške. Hvala.

NAVIK ON ŽIVI – KI ZGINE POŠTENO!