ČAKOVEC

Smotrom povijesnih postrojbi i prigodnim programom obilježen je u subotu 30. travnja 2022. godine spomendan Zrinskog i Frankopana uz 351. godišnjicu mučeničke smrti hrvatskog bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana (Bečki Novigrad, 30. 4. 1671.), a ujedno je uz ovaj nadnevak i Dan Međimurske županije.

Nakon dvije godine pauze zbog korona pandemije u Čakovcu su se ponovno okupile postrojbe iz Hrvatske i iz Mađarske. Uz domaćina Zrinsku gardu Čakovec u postroju su bili Počasni zdrug međimurskih branitelja, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura (Pomurski Hrvati), Zrinyi vitezi iz mađarskog Szigetvara, te pripadnici postrojbi Križevačke djevojačke straže, Ban Gašpar Alapić Zagreb, Gradske straže Bakar, Gradske straže Požega, Kravat pukovnije Zagreb, Husarske garde Varaždinske županije, 10. satnije Ivanić Grad, Karlovačke građanske garde, Keglevićeve straže Kostel, Krapinski ilirci, Samoborske narodne garde, Svetonedjeljske garde Petar II. Erdody, Turopoljskog banderija, Varaždinske građanske garde, Varaždinske husarske graničarske pukovnije, Hrvatskog sokola Vinkovci, Hrvatskog sokola Osijek te Žumberački uskoci.

Uz mnogobrojne građane svečanosti su bili nazočni saborski zastupnik Ljubomir Kolarek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića pokrovitelja proslave, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Vanda Babić Galić posebna savjetnica, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca, dr. Vass Peter, gradonačelnik Szigetvara, varaždinski biskup mons. Bože Radoš, brigadir Boris Dukarić, izaslanik zamjenika zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ Zagreb“, članovi Matice hrvatske i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ te organizatori iz Zrinske garde Čakovec koje su predvodili predsjednik Đuro Bel, dopredsjednici Josip Zorčec i Dražen Berkopić, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, predsjednik Skupštine Branko Krnjak, kuma zastave Bernarda Cecelja,  dozapovjednik Mladen Obadić i predsjednik Nadzornog odbora Stjepan Novak.

Nakon jutarnjeg mimohoda središtem Čakovca u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje za Zrinskog i Frankopana predslavio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Sve nazočne pripadnike postrojbi, uzvanike i ostale sudionike na početku je pozdravio gvardijan i župnik fra Josip Grubišić, dok je pjevanjem slavlje uveličao Gradski pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“.

Nakon misnog slavlja sudionici svečanosti u mimohodu na čelu koje je bio gardin konjanik Vlado Matić pod zapovijedanjem Davora Bratkovića uputili su se do Trga Republike. Nakon male smotre Zrinske garde postrojbe su predale prijavak međimurskom županu Matiji Posavcu u pratnji gardinog zapovjednika Davora Bratkovića.

Svečani postroj uputio se zatim u Perivoj Zrinski gdje je kod spomenika stradalima u Domovinskom ratu položen vijenac, a zapovjednici postrojbi zapalili su svijeće, te su ispaljeni počasni topnički plotuni.

Završni dio svečanosti održan je u dvorištu Zrinskoga grada u Čakovcu. Ovdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika Oproštaj.

Prigodno su se nazočnima obratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Ljubomir Kolarek, izaslanica predsjednika hrvatske Vlade europarlamentarka Sunčana Glavak, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić, međimurski župan Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, koji je tom prigodom rekao:

„Stojeći ovdje pred spomenikom koji prikazuje oproštaj bana Petra Zrinskog od supruge Katarine te sa njezinim bratom markizom Franom Krstom Frankopanom zajedno sa njima proživljavamo osjećaje neizvjesnosti i zabrinutosti. Što će i kako biti, kako će sve završiti - vjerojatno su bile njihove misli dok su se ovdje opraštali prije 352. godine.

Međutim, ta neizvjesnost i zabrinutost zapravo su posljedica zabrinutosti vladara ondašnjih hrvatskih i dijelom ugarskih krajeva jer su se zalagali za poštivanje prava i obveza koje je bečki dvor imao prema hrvatskom narodu.

Budući da su se s pravom pobunili radi centralizma i apsolutističkog odnosa, mogli bi narodski reći maćehinskog odnosa, tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Leopolda I. i općenito Habsburgovaca, ban Petar Zrinski i markiz Fran Krsto Frankopan su uhićeni od carske vojske te su nakon montiranog sudskog procesa osuđeni na smrt. Pogubljeni su na današnji dan 30. 4. 1671. godine u Bečkom Novigradu, a već prije nakon uhićenja započelo se sa pljačkom ovih Zrinskih dvora i posjeda, uništavanjem i zatiranjem roda Zrinskih i Frankopana.

No, u svijesti hrvatskoga naroda Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan opravdano su doživljeni kao mučenici i njihovi su posmrtni ostaci 1919. godine preneseni iz Bečkog Novigrada i sahranjeni u kripti Zagrebačke katedrale. Dakle, uz ostatke preminulih zagrebačkih nadbiskupa i biskupa, među njima i našeg blaženika Alojzija Stepinca. Koje li zaslužene počasti!

U obrambenom Domovinskom ratu pojedine su postrojbe nosile nazive po ovoj dvojici velikana hrvatskoga roda, a i neke su se vojarne i druge vojne ustanove prozvale njihovim imenima.

Stoga im zasluženo iz godine u godinu odajemo dužnu počast što je u inicijativi Zrinske garde Čakovec prepoznao i Hrvatski sabor kada je 2010. godine 30. 4. proglasio spomendanom Zrinskog i Frankopana. A Međimurska županija ovaj nadnevak slavi kao Dan županije jer kako to stoji na natpisnim tablama i u našoj svijesti - Međimurje je Županija Zrinskih.

Promatrajući ovdje nazočne povijesne postrojbe iz svih dijelova Hrvatske, one iz susjedne Mađarske, kao i kadete Hrvatske vojske te naše branitelje, dužni smo prisjećati se svih koji su se kroz itekako tešku i krvavu povijest hrvatskoga naroda žrtvovali da bi svim njezinim stanovnicima osigurali slobodu, neovisnost i samostalnost što su legitimne težnje i prava svakog naroda.

Otkrivanjem spomenika ovim plemenitim članovima hrvatskoga roda na velebnoj i vrlo emotivnoj svečanosti minule nedjelje u Bečkom Novigradu i ovakvim godišnjim spomen proslavama nastojimo sačuvati cjelokupnu baštinu Zrinskih. Ne želimo, naime, da oni budu tek prah nečijih uspomena i riječi spomena prigodnih govora, već nastojimo da drugima prenesemo žar vrednota koje su živjeli Zrinski i s njima povezani Frankopani, a koje su tako lijepo i uzvišeno sažete u geslu i pozdravu Zrinske garde Čakovec     NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!

Hvala vam svima na sudjelovanju u ovoj svečanosti. Svima vam čestitam spomendan Zrinskog i Frankopana, a stanovnicima Međimurja i Dan Međimurske županije.“.

U programu su nastupile članice Ženske vokalne skupine Pučpuljike, a svečanost je zaključena počasnim pozdravom gardista Zrinske garde i počasnim plotunom iz gardinog topa.

  • SZF-mimohod
  • SZF-uzv-trg
  • SZF1-zajednica-crkva
  • SZF2-garda-mim
  • SZF4-uzv-trg
  • SZF5-pptrg
  • SZF6-prij-zupan
  • SZF7-vijenac