ČAKOVEC

 

U Centru za kulturu u Čakovcu održana je u subotu, 22. listopada 2022. godine, svečanost prisege novih gardista i prijema novih članova Zrinske garde Čakovce, a u nastavku i svečanost povodom 20. obljetnice njezinog osnutka i djelovanja. 

Svečanosti su započele okupljanjem gardista i rukovodstva Zrinske garde na čelu sa zapovjednikom Davorom Bratkovićem i predsjednikom Đurom Belom kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada gdje je položen vijenac te su zapaljene svijeće. Uslijedio je mimohod do Trga Republike gdje je predan prijavak gardinom predsjedniku u nazočnosti počasnog predsjednika Alojzija Sobočanca, dopredsjednika Dražena Berkopića i Josipa Zorčeca, predsjednika Skupštine Branka Krnjaka, nadzapovjednika Alojzija Šestana, kume zastave Bernarde Cecelja te članova Mladena Obadića, Markusa Pilića i Marjana Novaka, te predsjednika Nadzornog odbora Stjepana Novaka. 

Vijenci i svijeće još su položeni kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurske županije, spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom te spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom.

Prisega i prijem

Uz sudjelovanje prijateljskih povijesnih postrojbi čije je djelovanje također vezano uz Zrinske, i to Zrinyi kadete iz Murakeresztura te Zrinyi viteza iz Sigeta, svečanost je nastavljena u dvorani gdje su se članovima i članicama Zrinske garde između ostalog pridružili saborski zastupnik Dražen Srpak izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića - hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik mađarskoga grada Szigetvara dr. Vass Peter, sa dogradonačelnikom Zoltanom Vargom i suradnicima, Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu obrane RH, izaslanik ministra obrane Maria Banožića, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, brigadir Dragutin Remenar izaslanik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ Zagreb, gardini počasni članovi general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH u mirovini, admiral Ante Urlić i župnik u Prelogu preč. Antun Hoblaj, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu i župnik Župe svetog Nikole biskupa fra Josip Grubišić i vikar fra Željko Železnjak, umirovljeni bojnik Ljubo Česić Rojs, zamjenik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora te umirovljeni pukovnici Rudolf Klicper i Ivica Kancir, članovi HGZ, Stjepan Horvat, predsjednik i Josip Jezernik, dopredsjednik podružnice Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Međimurske županije,  Drago Horvat, generalni konzul RH u Mađarskoj, Jozsef Padanyi i Gabor Hausner sa Vojnog učilišta „Mikloš Zrinyi“ iz Budimpešte, te dr. Stanko Horvath, predsjednik Hrvatskoga društva u Gradišću.

Na prijedlog zapovjednika, a nakon stažiranja za gardiste su pred predsjednikom i užim rukovodstvom Zrinske garde prisegnuli Karlo Siladi iz Čakovca i Mladen Tkalec iz Murskog Središća. Oni su tijekom obreda simbolično oprali ruke u vodi iz rijeka Mure i Drave u kojoj su sol iz hrvatskog Jadrana, vino iz međimurskog vinogorja te kora hrastova drveta, a zatim držali dlanove ruku nad upaljenim svijećama. Nadzapovjednik Alojzije Šestan uručio im je sablje, a kuma zastave značke sa obilježjima Zrinske garde koje su numerirane.

Nakon što su prikupljene pristupnice te su ispunjeni Statutom Udruge propisani uvjeti za redovite civilne članove prisegnuli su Kornelije Brkić, Ana Labazan Brajša i Ivan Bagić iz Zagreba, Zoran Turk iz Murskog Središća, Daniel Ciglarić, Dragutin Horvat, Dragutin Danilović, Damir Poljaković i Igor Šegović iz Čakovca, Robert Meglić iz Šenkovca, Robert Gudlin i Elena Gudlin iz Pribislavca, Marijan Fajfar iz Selnice, Dejan Naranđa i Željko Poredoš iz Preloga, Damir Kovačić iz Zasadbrega i Dejan Buvač iz Nedelišća. Za članove podupiratelje primljeni su Drago Horvat iz Pečuha, Darinko Bago i Carmen Bago iz Zagreba, Jozsef Padanyi i Gabor Hausner iz Budimpešte, Rudi Grula iz Čakovca te kao pravna osoba članice Ženske vokalne skupine „Pučpuljike“ u ime kojih je prisegnula predsjednica Lidija Posavec. Oni su od kume zastave primili značke te poklon pakete Zrinske garde.

U ime novo primljenih članova Dejan Buvač, koji je i vodio svečanost, te je tom prigodom rekao

„Slaveći posljednjeg Zrinskog i posljednjeg Frankopana, ne slavimo u njima samo najdivnije predstavnike onog doba u našem narodu, nego ih slavimo kao rijetke ljude, koji se ne rodiše za stotinu, nego za stotine godina prerano: tako rano, da njihova misao slobode Hrvatske i misao borbe za tu slobodu ni dan današnji nije osvojila inteligenciju, a kamoli cijeli narod hrvatski “ rekao je pjesnik Antun Gustav Matoš.

Članovi Zrinske Garde prepoznali su tu misao i na poseban i upečatljiv način bilježe sjećanje na ove hrvatske velikane. Zato u ime svih novoprimljenih gardista, novih redovitih članica i članova i članova podupiratelja zahvaljujem rukovodstvu Zrinske Garde na ukazanoj časti i primanju u svoje redove.

Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski pokopani su u Bečkom Novom Mjestu nakon pogubljenja, a 1919. godine,  njihovi ostaci preneseni su u Zagreb i sada počivaju u zagrebačkoj katedrali. Na nadgrobnoj ploči nalazi se natpis, stih Frana Krste Frankopana, kojeg s ponosom koristi i Zrinska Garda 

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO“.

U narodu je poznato Pismo Petra Zrinskog supruzi Katarini, ali je manje poznato Pismo Frana Krste Frankopana svoj supruzi Juliji. Kako su ova dvojica hrvatskih velikana i do same smrti bili nerazdvojni, želja mi je da i ovo Pismo postane dio povijesti koju ćemo promicati.

Dio pisma ide ovako:

„Predraga i preljubljena Julija, moja draga! Pošto mi je voljom neba i Božjom odredbom prijeći iz ovoga svijeta u drugi, da tako dadem zadovoljštinu za počinjene uvrede proti carskom Veličanstvu premilostivoga gospodara, htjedoh te iz srca da zagrlim ovim retcima i reći ti posljednji s Bogom, moleći te, moja ljubezna Julijo, da mi za Božije milosrđe oprostiš kršćanskom blagohotnosti, budeš li radi moje neobzirnosti morala trpjeti uvreda i muka. Isto te tako molim, draga Julijo, da mi oprostiš svaku i najmanju uvredu, koju sam ti nanio, otkad smo se uzeli.“

I Petar Zrinski u pismu veli:

„Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseči, ako sam te u čem zbantuval, aliti se u čemu zameril (koje ja dobro znam) i oprosti mi.“

Čin milosrđa i opraštanja, najveći je čin pravednog čovjeka.

Stoga čuvajmo trajno uspomenu na Zrinske i Frankopane.

U završnom govoru predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, između ostalog je rekao

„ Želim izraziti radost i zahvalnost za prisegu i prijem dvojice novih gardista i 24 novih članica i članova. To je veliko i značajno pojačanje za naš tim nakon što tri godine zbog pandemije nismo mogli održati ovu svečanost.

No, mi nismo samo neki broj, svaki od nas ima neki talenat, pa iako možda svi pojedinačno nismo za prvu ligu zasigurno u zajedništvu kao tim postajemo jači, odvažniji, spremni za ligu prvaka. Iz razloga što ćemo svojim aktivnostima kroz Zrinsku gardu nadalje spremno raditi na očuvanju svijesti, premda teške ali zato slavne, hrvatske povijesti, kako bi ponos hrvatskoga naroda i zahvalnost bili jači od prolaznosti vremena.

Želimo biti nositelji onih vrijednosti za koje su živjeli i stradali naši Zrinski i druge povijesne osobe, sve do branitelja Domovinskog rata. A to su spremnost na žrtvu za slobodu, za svoj dom i domovinu, za obitelj i vjeru.

Jer Zrinska garda Čakovec nije čuvar pepela prošlosti ili nečijih uspomena, ne, nego mi prenosimo žar vrednota koje su živjeli Zrinski i s njima povezani Frankopani, a koje su tako lijepo i uzvišeno sažete u geslu i pozdravu Zrinske garde Čakovec  NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!

U tom duhu svima vama koji svojim životom i radom doprinosite boljitku naše domovine i države bez obzira koji posao ili dužnost obavljate ili ste obavljali i gdje god ste na bilo koji način dobrovoljno uključeni želim reći veliko i iskreno HVALA!“.

Svečanost su svojim nastupom uveličale članice ŽVS „Pučpuljike“ pod vodstvom Andree Ščapec, s kojima su dio arije iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ svima poznatih stihova „U boj, u boj“ izveli članovi Klape „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

20. obljetnica osnutka i djelovanja

Nakon pauze održana je i svečanost povodom 20. obljetnice osnutka i djelovanja Zrinske garde Čakovec, kada su se već spomenutim uzvanicima pridružili i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač.

Voditelj je podsjetio kako je Zrinska garda Čakovec osnovana je 30. travnja 2001. godine s osnovnim ciljem zaštite i promocije baštine hrvatske plemićke i banske obitelji Zrinski, koja je ovdje u Čakovcu stolovala od 1564. do 1670. godine i tako utjecala na svekoliki razvoj ovog i drugih područja ondašnjih hrvatskih krajeva.

Druga je osnovna aktivnost Zrinske garde zaštita i promocija bogate hrvatske povijesti i kulture, a treća, ne manje važna i potrebna, zaštita i promocija vrednota Domovinskog rata gdje našim braniteljima dugujemo i zahvaljujemo na slobodi, samostalnosti i neovisnosti domovine nam Hrvatske.

20. obljetnica osnutka i djelovanja Zrinske garde Čakovec bila je protekle godine ali se zbog mjera ograničenja uslijed pandemije korona virusom nije moglo naći pravo vrijeme za proslavu. Sada kada više nema takvih ograničenja odlučilo se na održavanje jedne skromnije svečanosti prema mogućnosti i u duhu turbulentnih i nemirnih vremena u kojima se nalazimo uz neka druga ograničenja. Stoga ova večer nije bila zamišljena sa puno različitog sadržaja, već je želja domaćina bila da se napokon nakon tri godine od početka pandemije svi okupimo, vidimo, podružimo, zapjevamo i nazdravimo.

Uvodno se nazočnima obratio predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, koji je rekao

„Pridružujem se pozdravima i pozdravljam sve vas koji ste se večeras u ovako lijepom broju okupili da zajedno proslavimo jedan mali ali vjerujem svima dragi i hvale vrijedan jubilej.

Ako nekoga nismo, pogreškom, posebno pozdravili molim za ispriku, za to je kriv naš tajnik i zato je nakon prisege odmah odmaglio, ali i on će dobiti svoje.

Tko je i što je Zrinska garda Čakovec već ste svi uglavnom upoznati ali dopustite ipak jedan kratki dvadeset godišnji presjek.

Nakon što je 30. travnja 2001. godine osnovana Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“  započelo se s ustrojem i opremanjem istoimene povijesne postrojbe koja je prvi javni nastup imala 25. travnja 2003. godine u Prelogu što znači da će gardisti za svojih dvadeset godina nastupa morati pripremiti novo druženje iduće godine, a mi ćemo im u tome pomoći. Uz gardiste tu su još topnik, bubnjari i konjanik. Garda ima i svojega duhovnika, fra Stanka kojega je imenovao Varaždinski biskup.

Upravo je naša povijesna postrojba ono najznačajnije po čemu smo najprepoznatljiviji. S nama je i danas naš prvi gardist i prvi zapovjednik, još uvijek aktivan u Gardi, velemožni gospodin Mladen Obadić kojem posebno čestitamo i zahvaljujemo što je s iskustvom hrvatskog branitelja tada od skupine mladića ustrojio malu ali uspješnu vojničku postrojbu.

Onaj civilni dio članstva Udruge, kojima je prva zadaća logistička potpora našim gardistima, želio je svojim drugim aktivnostima proširiti svijest o Zrinskima koji su tu u Zrinskomu ili kako ga zovemo Staromu gradu stolovali 125 godina.

 Udruga je zapravo osnovana da bi se odala zaslužena i primjerena počast članovima obitelji Zrinski i s njima povezanih Frankopana, kao i mnogim zbivanjima kojih su oni bili protagonisti, da se ne zaborave  oni, a  niti baština koja je iza njih ostala.

Zato smo počeli s postavljanjem spomenika Zrinskima u Čakovcu, Zagrebu, Sigetu, Šenkovcu i konačno u Bečkom Novigradu. Krenuli smo s organizacijom i održali smo 5 međunarodnih znanstvenih skupova i izdali zbornike radova predstavljenih na njima. Tiskali smo i druge publikacije i spomenice, a zadnja je knjiga  „Utvrda Novi Zrin na Muri“ čiji su autori trojica mađarskih i trojica hrvatskih znanstvenika-povjesničara.

Na poticaj Zrinske garde Hrvatski sabor je donio odluku kojim se dan mučeničke smrti hrvatskog bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana 30. travnja u našoj državi obilježava kao spomendan.

Na našu je inicijativu Vlada Republike Hrvatske 2019. godine na sjednici u Čakovcu usvojila zaključak o osnivanju Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu, čija je svrha poticanje budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, i koja bi trebalo  zaživjeti slijedeće godine.

Išli smo i dalje od toga - Hrvatskom saboru 2019. godine Zrinska garda Čakovec uputila je inicijativu da se u državnu himnu uvrsti rijeka Mura tako da bi stih glasio: „Muro, Dravo, Savo teci“ čime bi se naznačila  teritorijalna cjelovitost Hrvatske, a rijeka Mura kao najsjevernija naša granična rijeka, što je u saborskoj proceduri. 

Ministarstvu kulture i medija predan je Elaborat o dvadesetgodišnjem djelovanju sa zamolbom za uvrštenje Zrinske garde Čakovec na popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

U naš Statut kao jednu od zadaća uvrstili smo očuvanje i promociju vrednota Domovinskog rata jer smatramo da na tome moramo svi zdušno raditi. U sklopu toga Zrinska garda je 2021. godine postavila spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u gradu Mursko Središće, a 2022. godine u gradu Prelogu i HVU „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Ove jubilejske godine nabavili smo dvadesetak novih odora za gardiste, s kapama, sabljama i čizmama, kao i novi veći top. Slijedi nabava novog kombi vozila jer sadašnji je već davno punoljetan sa tristo tisuća prijeđenih kilometara, a sigurnost naših gardista nam je uvijek na prvom mjestu.

Iduće će godine gardisti zaokružiti brojku od 2000 nastupa u raznim protokolarnim događanjima, kulturnim i drugim manifestacijama. Ove godine do sada su već imali više od 100 nastupa, a kao što ste čuli bili su i u Budimpešti, Bečkom Novigradu, Beču, Sigetu, Zurichu i Briselu.

Daljnje aktivnosti Garde usmjerene su na povezivanje mjesta i gradova Zrinskih i Frankopana, zaštite i promocije njihove ostavštine te razvijanje turističkih potencijala Čakovca – kao grada Zrinskih,  Međimurja kao županije Zrinskih, a Hrvatske kao zemlje bogate povijesne i kulturne baštine.

Želja nam je da u Gardu privučemo što više mladića i zato planiramo osnovati pomladak -  kadete Zrinske garde u koje bi primili dječake od 14 godina na više.

Ova svečanost u prigodi 20. obljetnice od osnutka i aktivnog djelovanja prigoda je zahvaliti svima onima koji su pomogli Zrinskoj gardi na bilo koji način da postane brend. Nabrajati i zahvaljivati pojedinačno predugo bi trajalo, a mogli bi i nekoga preskočiti i zato želim svima izreći jedno veliko i nesebično HVALA, kao što je bio i vaš velik i nesebičan doprinos.

Ipak, dopustite mi da riječi iskrene zahvale uputim mojim prethodnicima na dužnosti predsjednika Udruge, gospodi Zlatku Bacingeru, Mihaelu Štebihu i Alojziju Sobočancu, koji je i naš prvi počasni predsjednik.

Želim zahvaliti i zapovjednicima povijesne postrojbe, gospodi Mladenu Obadiću, Vjeranu Rožiću, Ratimiru Hrešču i sadašnjem Davoru Bratkoviću. O gardistima više slijedeće godine.

Riječi iskrene zahvale upućujem svima koji su Zrinskoj gardi vjerni od početka, a među njima svakako su zaslužni nadzapovjednik Alojzije Šestan i kuma zastave gospođa Bernarda Cecelja. A tu je i naš zaštitni znak Dragec Brko Trstoglavec koji glasom i mustačima podsjeća na Nikolu Šubića Zrinskog.

Želim odati počast uspomeni na one naše članove kojih više nema među nama, ali su i dalje dio Zrinske garde Čakovec jer su dio sebe zauvijek ugradili u nju.

Od ostalih ovdje bi zahvalio za suradnju i pomoć svim našim međimurskim općinama, posebno Donjoj Dubravi, Šenkovcu i Nedelišću s obzirom da imaju lokalitete vezane uz Zrinske, našim gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, kao i Međimurskoj županiji na svekolikoj pomoći. Zahvaljujem Turističkoj zajednici Međimurja i Čakovca, Muzeju Međimurja Čakovec i Franjevačkom samostanu Čakovec. Posebnu zahvalu upućujem Matici hrvatskoj Ogranak Čakovec, našem suosnivaču, i Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“, zajednicama udruga na razini grada i županije, te Pjevačkom zboru „Josip Slavenski“ i ŽVS Pučpuljike.

Hvala za suradnju i pomoć Uredu Predsjednika RH, Hrvatskom saboru, Vladi RH, kao i ministarstvima kulture i medija, obrane, hrvatskih branitelja, te vanjskih i europskih poslova, kao i udrugama hrvatskih branitelja. Posebno bih se želio zahvaliti Ministarstvu obrane koje nam je pomagalo u podizanju spomenika kako Zrinskima tako i prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu. Zadovoljstvo mi je što mogu zahvaliti našim prijateljima iz Grada Sigeta, Hrvatskoj samoupravi u Murakeresturu, Vojnom učilištu u Budimpešti, Hrvatskom društvu u Gradišću i Veleposlanstvu RH u Beču. Naše misli i zahvalnost upućujem Katoličkoj crkvi, Vojnom ordinarijatu, našoj Varaždinskoj biskupiji, Glavnom stožeru OS, Savezu povijesnih postrojbi, svim postrojbama diljem Lijepe naše koje surađuju s nama, Zrinyi vitezima iz Sigeta i Zrinyi kadetima iz Murakeresztura koji su i večeras s nama.

Dugo bi trajalo da nabrojim sve naše podupiratelje, pojedinačno i tvrtke, jer su dečki iz klape Sv. Juraj već nestrpljivi, zato svima veliko HVALA! Hvala i svim našim simpatizerima.

Želim, zapravo, odati počast našem zajedništvu jer to je ono najvrjednije što smo postigli.

Svemu lijepom jednom dođe kraj, pa tako i ovom mom govoru. Hvala vam što ste bili toliko strpljivi, i tako dobri kao što ste i lijepi, pa ste me saslušali.

Želim zaključiti lijepim i poučnim riječima što ih je zapisao Fran Krsto Frankopan, a vi će te ih na kraju dovršiti

"...Stirajte od srca vsak oblak plahosti,

vazmite na se šćit batrivosti;

draže vam budi glas, ime, poštenje

neg hip, magnutje, sramotno življenje;

NAVIK ON ŽIVI

KI ZGINE POŠTENO..."

Molim jedan pljesak ne za mene već za sve vas, za sve nas! HVALA VAM!“.

Riječi čestitke zatim je Zrinskoj gardi Čakovec uputio gradonačelnik Sigeta dr. Vass Peter koji je u znak zahvalnosti za partnersku i prijateljsku suradnju Gardinom predsjedniku uručio repliku ukrasnog bodeža sa tokom.  

Riječi čestitke i zahvale uputile su i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, izaslanica hrvatskog premijera.

Uslijedio je slavljenički koncert Klape „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice koji su također gardini članovi podupiratelji, a zatim i druženje u Palači Zrinskih.

 • Prf1-zajednicka-kod-spom-Oprostaj
 • Prf10-voda-MT
 • Prf11-svijeca-KS
 • Prf12-svijeca-MT
 • Prf13-prisega-rukovodstvo
 • Prf14-sablja-KS
 • Prf15-sablja-MT
 • Prf17-znacka-MT
 • Prf18-civilni-kandidati
 • Prf19-civilni-kandidati-1
 • Prf2-ulazni-spalir-kod-CZK
 • Prf20-svijeca-civilni
 • Prf21-svijeca-civilna-eg
 • Prf22-pucpuljike
 • Prf3-mimohod-trg-r
 • Prf4-postrojavanje-u-atriju
 • Prf5-gardisti-pozornica
 • Prf6-uzvanici-prisega
 • Prf8-kandidati-gardisti
 • Prf9-voda-KS