Na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća izaslanstvo Zrinske garde Čakovec sudjelovala je 13. siječnja 2023. na Danu hrvatskoga naroda u Crnoj Gori. U izaslanstvu su bili Đuro Bel, predsjednik, Alojzije Sobočanec, dopredsjednik, Davor Bratković zapovjednik te Mladen Obadić dozapovjednik i član gardinog rukovodstva.

Svečanost je započela misnim slavljem za domovinu i hrvatski narod u katedrali svetog Trifuna u Kotoru. Zatim je održana svečana akademija u Tivtu sa koncertom Klape Intrade. Svečanosti su među ostalim nazočili hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, savjetnica ministra Vanda Babić Galić te izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Zahvaljujući susretljivosti domaćina na čelu sa predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimirom Dekovićem izaslanstvo Zrinske garde posjetilo je Muzej grada Perasta u kojem se čuva mač Petra Zrinskog. Naime, u znak zahvale što su malobrojni stanovnici ovog grada u Boki kotorskoj u čuvenom peraškom boju 15. 5. 1656. pobijedili Turke posjetio ih je Petar Zrinski te im u znak zahvale darovao svoj mač.

Sa ravnateljicom Muzeja dogovoreno je da se ovaj mač dopremi u Čakovec gdje bi u travnju bio izložen u prigodi 20. obljetnice prvog nastupa i prisege prvog naraštaja gardista 2003. godine.