ČAKOVEC

U Centru za kulturu Čakovec otvorena je u petak 21. 4. 2023. godine izložba o 20 godina postrojbe Zrinske garde Čakovec. 

Uz posjetitelje, gardiste i rukovodstvo Zrinske garde na čelu sa predsjednikom Đurom Belom, počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem i kumom zastave Bernardom Cecelja bili su među ostalim nazočni međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, primorsko/goranski župan Zlatko Komadina te istarski župan Boris Miletić.

Na početku nazočnima se obratio gardin predsjednik Đuro Bel, a govorili su i Miroslava Novak Hranjec, autorica izloženih fotografija, te župan Matija Posavec.

Želeći se prisjetiti ali i javnosti dočarati kako je prije 20 godina započela s radom, kako je stasala i gdje je među ostalima bila postrojba Zrinska garda pripremljena je izložba za čiju je postavu najzaslužniji prvi gardist i prvi zapovjednik, čovjek koji je obukao prvu gardinu odoru g. Mladen Obadić, koji je i otvorio izložbu.

Uz fotografije iz gardine arhive izložene su autorske fotografije gospođe Miroslave Novak Hranjec, koja se kao članica pridružila Zrinskoj gardi. 

Izložena su i poprsja Nikole Šubića Zrinskog, Nikole Zrinskog Čakovečkog, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana autora našeg cijenjenog kipara g. Mihaela Štebiha. On je u Gardi od prvih dana osnivanja i zahvaljujući njegovom angažmanu spomenici Zrinskima su u Čakovcu, Zagrebu, Sigetu i Bečkom Novigradu.

U nastavku izloženi su predmeti iz Muzeja utvrde Siget koju je sa svojim junacima branio Nikola Šubić Zrinski. Zahvaljujući partnerstvu Zrinske Garde i Grada Szigetvara te prijateljstva Čakovca i Sigeta ustupljeni su predmeti koji su se koristili u obrani Sigeta. 

Kao malo ali vrijedno iznenađenje izložena je replika mača Petra Zrinskog čiji se original čuva u Muzeju Grada Perasta u Boki Kotorskoj. Radi se o maču koji je Petar Zrinski darovao mještanima Perasta u znak zahvale što su sami 15. 5. 1654. godine pobijedili Turke koji su ih bili napali. 

Zahvaljujući suradnji Zrinske garde s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Crnoj Gori i peraškim muzejem te donaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak od sada će se replika mača moći vidjeti i u Čakovcu. 

Posebnu izložbenu vitrinu donirale su tvrtke Imcomp d.o.o. Pribislavec i Brid d.o.o. Čakovec.

  • Plakat
  • Slika_1
  • Slika_2
  • Slika_3
  • Slika_4
  • Slika_5
  • Slika_6