ČAKOVEC

Mimohodom središtem Čakovca, postrojavanjem na Trgu Republike i polaganjem vijenca kod spomenika Nikoli Zrinskom VII. Čakovečkom u spomen svim Zrinskima započela je 2. 5. 2023. završna svečanost proslave 20. obljetnice postrojbe Zrinske garde Čakovec. Postrojbom je ravnao zapovjednik Davor Bratković koji je predao prijavak gardinom predsjedniku Đuri Belu u pratnji nadzapovjednika Alojzija Šestana, a u nazočnosti počasnog predsjednika Alojzija Sobočanca, dopredsjednika Dražena Berkopića, predsjednika Skupštine Zrinske garde Branka Krnjaka te kume zastave Bernarde Cecelja.

Oni su zajedno sa gardistima u ulaznom špaliru kod dvorane Centra za kulturu dočekivali članice i članove Zrinske garde, njezine poštovatelje i podupiratelje te uzvanike.

Svečanosti su se, među ostalima, odazvali međimurski župan Matija Posavec, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga kao izaslanik gradonačelnice Ljerke Cividini, gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, dogradonačelnik mađarskog Szigetvara Zoltan Varga, akademik Dragutin Feletar u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te predstavnici Matice hrvatske Ogranak Čakovec i Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”.

U scenskom prikazu na početku je tekstom, pjesmom i glazbom ispričana priča o tome kako su mladići morali odlaziti u vojsku, kako su se pojavili Zrinski sa svojim vojnicima i tragičnom kraju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana kroz njihova oproštajna pisma prije nego su podnijeli mučeničku smrt koja je ostala u memoriji hrvatskoga naroda kao žrtva za samostalnost, slobodu i neovisnost.

U tome su vrlo uprčatljivo sudjelovali mališani iz etno skupine Dječjeg vrtića “Vrapčić” Šenkovec koje je pripremila Ružica Benčić, Neven Kovačić, Srečko Krištofić, Tihomir Benčić, Vinka Siladi, Ana Labazan Brajša, začasni gardist Dragutin Trstoglavec, Dejan Buvač, članice Ansambla Pučpuljike, te gardisti i bubnjari Zrinske garde. Čitav program osmislio je prvi gardist i prvi gardin zapovjednik Mladen Obadić.

Okupljene je pozdravio te gardistima zahvalio i čestitao jubilej predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel. O osnutku, opremanju i djelovanju postrojbe Zrinske garde više je govorio njezin nadzapovjednik Alojzije Šestan. Riječi čestitke uputio je Josip Varga predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca. Nazočnima se obratio i Antinijo Brajković gradonačelnik Skradina, iz čijeg zaleđa potječu Šubići, kasnije Zrinski. Njemu je gardin predsjednik Đuro Bel uručio pristupnicu za članstvo u Zrinskoj gardi.

Cestitke i radost s okupljenima je podijelila i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

O značaju i vrijednosti djelovanja Zrinske garde za Međimurje i Hrvatske govorio je župan Matija Posavec. U znak zahvalnosti za sve dosad učinjeno i kao poticaj za dalje zapovjedniku postrojbe Davoru Bratkoviću župan Matija Posavec uručio je vrijedno priznanje - Povelju Međimurske županije i to za dva desetljeća predanog rada na očuvanju povijesne baštine te kulture Međimurja, kao i promociju našega kraja u zemlji i svijetu.

Zatim su gardistima predsjednik Đuro Bel, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, nadzapovjednik Alojzije Šestan i kuma zastave uručili zahvalnice Zrinske garde Čakovec. Zahvalnice su dobili Antun Kolac posthumno a primila je kćer Katja, Orlando Kozjak, Goran Perčić, Neven Kraljić, Vanja Štebih, Franjo Kemec, Luka Požgaj, Mladen Tkalec, Nenad Štrek, Mario Vrbanec, Matija Perčić, Hrvoje Goričanec, Branimir Grabar, Nenad Pongrac, Karlo Siladi, Kristian Kolarić, Nikola Štok, Marko Mlinarić, Antonio Šegović, Hrvoje Hranjec, Božidar Novak, Miroslav Horvat, Marijan Murković, Filip Josipović Šmit, Marinko Marciuš, Davor Bratković, Vlado Matić, Dragutin Trstoglavec, Marko Šafarić, Marko Kovačić i Mladen Obadić. Gardisti su željeli odati priznanje predsjedniku Đuri Belu, nadzapovjedniku Alojziju Šestanu i kumi zastave Bernardi Ceecelja te su i njima uručene zahvalnice.

Zasluženo slatko iznenađenje na kraju je pripremila kuma zastave Bernarda Cecelja koja je za 20. rođendan postrojbi darovala tortu u gardinim bojama i sa velikim grbom.

U nastavku kao rođendanski dar koncert su održali Tomislav Bralić i Klapa Intrade.

  • Slika_1
  • Slika_2
  • Slika_3
  • Slika_4
  • Slika_5
  • Slika_6
  • Slika_7
  • Slika_8