U sklopu proslave Dana Grada Čakovca održana je 26. svibnja 2023. godine svečana sjednica Gradskog vijeća u Centru za kulturu u Čakovcu. Tom prigodom u nazočnosti mnogobrojnih državnih dužnosnika i uzvanika dodijeljene su i godišnje nagrade prema odlukama Gradskog vijeća Grada Čakovca.

Među ostalima, godišnja Nagrada Grada Čakovca dodijeljena je Zrinskoj gardi Čakovec u povodu 20. obljetnice djelovanja te za izuzetne zasluge u očuvanju i promociji naslijeđa velikaške obitelji Zrinski. Nagradu su predsjedniku Zrinske garde Đuri Belu te prvom gardisti i zapovjedniku Mladenu Obadiću uručili gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik gradskog vijeća Josip Varga.

Programom obilježavanja Dana Grada Čakovca bilo je u subotu 27. 5. 2023. organizirano i predstavljanje udruga s područja grada Čakovca, kroz takozvani dan otvorenih vrata. Na Trgu Republike svojim se štandom sugrađanima i mnogobrojnim posjetiteljima predstavila i Zrinska garda Čakovec.

Također, na sam Dan Grada Čakovca u ponedjeljak 29. 5. 2023., održano je predstavljanje knjige „Juraj IV. Zrinski - Uredski i svečani primjerak Povelje Gradu Čakovcu iz 1579. godine“ autora crkvenog pravnika dr.sc. Matije Berljaka, čiji je suizdavač Zrinska garda, a autor je ujedno i njezin dugogodišnji član i podupiratelj. Knjigu su uz autora predstavili gardin predsjednik Đuro Bel i član i ujedno predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec Zoran Turk.

Na svečanosti povodom 30. svibnja Dana državnosti Republike Hrvatske rukovodstvo Zrinske garde Čakovec sudjelovalo je na misnom slavlju u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, mimohodu središtem grada te polaganju vijenca kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. Zajednički vijenac tom su prigodom položila izaslanstva Zrinske garde u kojem su bili predsjednik Đuro Bel, dopredsjednik Josip Zorčec i počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, zatim Matice hrvatske Ogranak Čakovec sa predsjednikom Zoranom Turkom te Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajski stol Čakovec sa pročelnikom Ivicom Zanjkom.

Gardisti i bubnjari Zrinske garde Čakovec uveličali su svojim sudjelovanjem sportsko natjecanje dragovoljaca i veterana domovinskog rata Međimurske županije i susrete djece-unuka hrvatskih branitelja domovinskog rata Međimurske županije koji su se u prigodi Dana državnosti održali u Svetom Martinu na Muri.

 

  • Slika_1
  • Slika_2
  • Slika_3
  • Slika_4
  • Slika_5
  • Slika_6