Zrinska garda Čakovec i ove je godine organizirala javna događanja u prigodi proslave šestog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine. Pokrovitelji proslave Spomendana bili su predsjednik Hrvatskog sabora g. Božo Petrov i Međimurska županija. Zrinska garda pripremila je programe u Čakovcu, u Bečkom Novom Mjestu te u Zagrebu.

Izložba fotografija

Proslava je započela 18. travnja 2017. otvorenjem izložbe fotografija o Zrinskoj gardi Čakovec autorice Miroslave Novak. U zgradi Scheier u Čakovcu čitav tjedan posjetitelji su mogli vidjeti dvadeset fotografija, a mogli su se i fotografirati sa gardistima. Nakon obraćanja autorice i predsjednika Zrinske garde Alojzija Sobočanca, dipl.oec., izložbu je otvorio međimurski župan Matija Posavec.

Smotra postrojbi

U Čakovcu je u subotu 22. travnja 2017. održana smora povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske, te pripadnika Hrvatske vojske. Uz Zrinsku gardu Čakovec sa bubnjarima i konjanikom u pratnji limene glazbe Belice sudjelovali su i Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Međimurske županije, Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Hrvatskog generalskog zbora, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Križevačka djevojačka straža, Sokolska garda Osijek, Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Šibenska gradska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Kostelska Pištola - Keglevićeva straža Kostel, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Samoborska narodna garda, Kuburaško društvo gromovnik Brestovje – Sveta Nedjelja, Dubrovački trombunjeri, Bjelovarski graničari-Husari 1756, Koprivnički mušketiri i haramije, Kravat pukovnija Zagreb, Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić te pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske. Nakon mimohoda središtem grada u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslavio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu sa dekanom Čakovečkog dekanata preč. Vladimirom Kolarićem, dekanom Donjomeđimurskog dekanata preč. Antunom Hoblajem, čakovečkim gvardijanom i župnikom fra Željkom Železnjakom i drugim svećenicima. Na misnom slavlju pjevali su članovi Gradskog zbora Josip Slavenski. Uslijedio je mimohod do Trga Republike gdje je najprije bio prijavak postrojbi, zatim polaganje svijeća i molitva kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja, te prigodan program uz posebnu točku pripadnika Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske. U nastavku je naprije izaslanstvo Matice hrvatske Ogranak Čakovec položilo vijenac kod spomen-ploče Zrinskome i Frankopanu na ulaznoj kuli Zrinskoga grada. Zatim su kod spomenika Oproštaj položeni vijenci i zapaljene svijeće. Završni dio održan je atriju Zrinskoga grada gdje su se okupljenima obratili predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, dipl.oec., međimurski župan Matija Posavec, predsjednik mađarskog Spomen odbora za proslavu 450. obljetnice Sigetske bitke Janos Hovary, zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Horvat i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske pomoćnica ministrice kulture dr.sc. Iva Hraste Sočo. Prigodni program izveli su gosti iz Gradišča - Altorjay Tamas u ulozi Zrinskog, i Kinga Horvath-Altorjay u ulozi Eve Zrinske, nadalje Classart orkestar i zbor iz Gradišća.

Proslava u Bečkom Novom Mjestu

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" i Zrinske garde Čakovec program je nastavljen u nedjelju, 23. travnja 2017. u Bečkom Novom Mjestu polaganjem vijenaca na groblju i na mjestu pogubljenja. Uz sudionike iz Karlovca bili su nazočni i iz Čakovca sa dva autobusa kojima se pridružio i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, a došli su i poštovatelji obitelji Zrinski i Frankopan iz Austrije i Mađarske. Govorili su predstavnici više udruga, Međimurske županije, Grada Bečko Novo Mjesto, a među ostalima i veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković. Program je završio misnim slavljem u katedrali Bečkog Novog Mjesta koje je predslavio duhovnik Zrinske garde fra Stanko Belobrajdić.

Svečano i u Zagrebu

Na sam Spomendan u nedjelju 30. travnja 2017. u Zagrebu je Zrinska garda u mimohodu prošla Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića a zatim do zagrebačke katedrale. Zrinskoj gardi pridružili su se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, glavni inspektor Hrvatske vojske general pukovnik Slaven Zdilar, zamjenici međimurskog župana Sandra Herman i Zoran Vidović, kadeti HVU "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske, hrvatski branitelji iz Zagreba i okolice, te izaslanstva Zavičajnog društva Međimurje Zagreb, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", Matice hrvatske i mjesta vezanih uz Zrinske i Frankopane. Nakon što su izaslanstva predvođena rukovodstvom Zrinske garde na čelu sa predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dipl.oec., položila vijence kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, misno slavlje predslavio je vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, počasni član Zrinske garde, u zajedništvu sa kanonicima Matijom Berljakom i Alojzijem Hoblajom te Franjom Horvatom. Na misi su pjevanje predvodili Koralisti Zagrebačke katedrale i zbor Zagrebačkih liječnika pjevača.

Zrinska garda sudjelovala je i u pojedinim drugim programima proslave Dana Međimurske županije, a među ostalim i na polaganju vijenaca te svečanoj sjednici županijske Skupštine gdje je Povelja Međimurske županije uručena gardistu Vanji Štebihu i to za rezultate postignute u kulturi i promociju Međimurja kroz dugogodišnje djelovanje u Zrinskoj gardi Čakovec.

Free Joomla Lightbox Gallery