Zrinska garda Čakovec i ove je godine organizirala programe u prigodi proslave sedmog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu 30. travnja 1671. godine. Naime, na poticaj Zrinske garde Čakovec Hrvatski sabor je na 24. sjednici 28. listopada 2011. proglasio 30. travnja spomendanom na Zrinske i Frankopane, te je u izmjeni Zakona istaknuto: “Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježava se kao spomendan na Zrinske i Frankopane kao simbola žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine uz geslo – Navik on živi ki zgine pošteno."

Pokrovitelji ovogodišnje proslave Spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora g. Gordan Jandroković i Međimurska županija. Zrinska garda priredila je javna događanja u Bečkom Novigradu u nedjelju 22. travnja, u Čakovcu u subotu 28. travnja, te u  Zagrebu na sam Spomendan u ponedjeljak 30. travnja 2018.

Bečki Novigrad

U nedjelju, 22. travnja, u Bečkom Novigradu u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" svečanost je započela na mjesnom groblju gdje su zapaljene svijeće i održana je molitva, a nastavljena je polaganjem vijenaca uz prigodni program na mjestu pogubljenja te misnim slavljem za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana, koje je predslavio duhovnik Zrinske garde fra Stanko Belobrajdić. Uz sudionike iz Karlovca bili su nazočni i iz Čakovca sa tri autobusa kojima se pridružio i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, a nazočni su, među ostalima, bili pročelnik Zmajskog stola Čakovec Marijan Ramuščak, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel i prvi počasni predsjednik Alojzije Sobočanec. Došli su i poštovatelji obitelji Zrinski i Frankopan iz Austrije i Mađarske. Govorili su predstavnici više udruga, Međimurske županije, Grada Bečki Novigrad, a među ostalima i veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković.

Čakovec

U Čakovcu je u subotu, 28. travnja, ujutro najprije bio mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske te branitelja i pripadnika Hrvatske vojske središtem grada, da bi u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslavio gvardijan i župnik fra Željko Železnjak. Misnom slavlju i programu nazočili su međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicima, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima, gradonačelnik Čakovca i zastupnik u Hrvatskom saboru Dražen Kovač i njegov zamjenik Mario Medved, izaslanik pokrovitelja proslave spomendana zastupnik u Saboru Darko Horvat, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Alan Srpak, izaslanica gradonačelnika Sigeta članica Poglavarstva Anna Kovacs, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora Ante Vučić i Viteškog alkarskog društva Sinj Tomislav Župić, izaslanik zapovjednika HVU-a general-bojnika Mate Pađena brigadir Dražen Jožef, načelnik Ureda zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", gosti iz Gradišča u Austriji na čelu sa dr. Stankom Horvatom, predsjednik mađarskog državnog odbora za proslavu Sigetske bitke Janoš Hovary, predstavnici Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajskog stola Čakovec te rukovodstva Zrinske garde Čakovec na čelu sa predsjednikom Skupštine Udruge Draženom Berkopićem. Misno slavlje pjevanjem su uveličali članovi Pjevačkog zbora "Josip Štolcer Slavenski" Čakovec.

Nakon misnog slavlja uslijedio je mimohod od Franjevačkog trga do Trga Republike. Uz Zrinsku gardu Čakovec sa bubnjarima i konjanikom u pratnji Gradskog puhačkog orkestra Čakovec  sudjelovali su Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Međimurske županije, Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Počasno zaštitna bojna Hrvatske vojske, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Cravat pukovnija Zagreb, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Hajdučka družina Mijata Tomića Tomislavgrad, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, Karlovačka građanska garda, Kliški uskoci, Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka četa, Počasna sokolska garda Osijek, Postrojba 10. satnija Ivanić Grad, Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdodi, Trenkovi panduri Požega, Turoposljki banderij i Varaždinska građanska garda, sveukupno 170 sudionika.

Poslije postrojavanja na trgu održan je prijavak postrojbi županu Matiji Posavcu, te polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja sa molitvom. Uslijedio je program kadeta Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, njih 30, koje je vodio narednik Dejan Bašić, instruktor u Kadetskoj bojni "Predrag Matanović". Kadeti su već u mimohodu od Franjevačkog trga do Trga Republike izveli Kadetsku koračnicu. Autori koračnice su stožerni narednik Dalibor Cug i narednik Dejan Bašić, dok su ovdje izveli kadetsku molitvu.

Program je završen u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj polaganjem vijenaca, prigodnim govorima predsjednika Skupštine Zrinske garde Čakovec Dražena Berkopića, župana Matije Posavca i izaslanika pokrovitelja proslave spomendana zastupnika Darka Horvata, nastupom muške vokalne skupine PZ "Josip Štolcer Slavenski", počasnim pozdravom Zrinske garde i počasnim plotunima. U svom obraćanju predsjednik Skupštine Zrinske garde Čakovec Dražen Berkopić je rekao:
" Sve vas pozdravljam u ime organizatora današnje svečanosti Zrinske garde Čakovec te vam prenosim pozdrave ovaj puta odustnog predsjednika g. Đure Bela i nadzapovjednika g. Alojzija Šestana. Posebno zahvaljujem na dolasku pripadnicima postrojbi iz čitave Hrvatske, kao i iz susjedne Mađarske, hrvatskim braniteljima, pripadnicima Hrvatske vojske, kadetima Vojnog učilišta te našim uzvanicima, kao i svima vama nazočnima.

Odlukom Hrvatskog sabora iz listopada 2011. kojom je 30. travnja na inicijativu Zrinske garde proglašen državnim spomendanom primjereno i dostojanstveno već sedmi puta odajemo počast žrtvi Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koji su iz ovoga Zrinskoga grada 1670. krenuli na put u nepoznato, što nam prikazuje i spomenik Oproštaj. Međimurska županija ovaj nadnevak proslavlja kao Dan Županije te svim njezinim žiteljima u ime Zrinske garde čestitam Dan Međimurske županije.

Ovim okupljanjem odajemo počast žrtvi Zrinskoga i Frankopana, koji su svoju vjernost domu, obitelji i Bogu ispovjedili u oproštajnim pismima svojim najmilijima. Za hrvatski narod njihova je žrtva postala simbolom otpora svakoj stranoj i ugnjetačkoj vlasti. Ona je bila i izvor snage našim braniteljima koji su konačno u Domovinskom ratu hrvatskom narodu i državi donijeli slobodu i neovisnost.

Međutim, uz njih počast odajemo na ovom spomeniku prikazanoj Ani Katarini Zrinski, supruzi Petra Zrinskog i sestri Frana Krste Frankopana. Ona je sa svojom djecom nakon njihovog odlaska i kasnije nakon mučeničke smrti u Bečkom Novigradu proživjela tešku žrtvu i poniženje. Sjetimo se i njihove kćeri Jelene rođene prije 370 godina ovdje u Čakovcu i umrle prije 315 godina, koju su prozvali najhrabrijom ženom Europe jer se i ona poput oca Petra usprotivila nametnutoj centarlističkoj vladavini Bečkog dvora prema Hrvatskoj i Mađarskoj.

Uistinu, žena i majka, dom i obitelj uvijek su imali presudni značaj u opstanku pojedinog naroda i države i to nam mogu posvjedočiti mnogi primjeri.

Kroz tri godine obilježit ćemo 350. godišnjicu mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i deseti spomendan Zrinskih i Frankopana. U Zrinskoj gardi započeli smo s aktivnostima da se oni zasluženo obilježe na nacionalnoj razini. Jer žrtve ovih i drugih naših mučenika kroz tešku povijest združuju nas u zajedništvo i ponos na dobrobit čitave naše domovine i svih njezinih građana.

U ime Zrinske garde Čakovec zahvaljujem pokrovitelju proslave spomendana Predsjedniku Hrvatskog sabora g. Gordanu Jandrokoviću i Međimurskoj županiji, kao i Vama okupjenima što poput drugih europskih naroda slavimo svoje nacionalne junake, te ponosno svjedočimo da znamo cijeniti osnovne ljudske vrijednosti domoljublja, čovjekoljublja i obiteljskih vrednota, kao i da poštujući svoju povijest iz nje učimo da bi znali graditi zajedništvo u budućnosti. Pozivam vas da nam se pridružite u završnom dijelu svečanosti u ponedjeljak na večer u Zagrebu.

Hvala Vam uz naše geslo i pozdrav koji nam je i svojevrsni putokaz

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!"

 

Zagreb

Nakon programa u Bečkom Novigradu 22. travnja i u Čakovcu 28. travnja, na sam spomendan Zrinskih i Frankopana u ponedjeljak 30. travnja 2018. u Zagrebu je Zrinska garda u  mimohodu prošla Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim do zagrebačke prvostolnice. Ovdje je predan prijavak izaslaniku pokrovitelja proslave spomendana zastupniku u Saboru Darku Horvatu. Nazočni su bili rukovodstvo Zrinske garde predvođeni predsjednikom Đurom Belom i predsjednikom Skupštine Draženom Berkopićem, kumom zastave Bernardom Cecelja, nadzapovjednikom Alojzijem Šestanom i počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem, izaslanstvo Međimurske županije sa županom Matijom Posavcem, zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivecom te zamjenikom predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavina, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića gospođa Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, izaslanstvo Općine Zrinski Topolovac sa načelnicom Jasnom Mikles Horvat, izaslanik Glavnog inspektorata Hrvatske vojske pukovnik Jure Stipić, predstavnici Hrvatskog vojnog učilišta «Dr. Franjo Tuđman» Zagreb, Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog generalskog zbora, Zavičajnog društva Međimurje Zagreb, Matice hrvatske, branitelji iz Zagreba i okolice te predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske Mladen Obadić.

Spomenuta izaslanstva najprije su položila vijenace kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iza glavnog oltara, nakon čega je misu zadušnica za ovu dvojicu hrvatskih mučenika predslavio vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, počasni član Zrinske garde.

Zrinska garda sudjelovala je i u pojedinim drugim programima proslave Dana Međimurske županije, a među ostalim i na polaganju vijenaca te svečanoj sjednici županijske Skupštine.

Tako je u petak 27. 4. 2018. u prostorima uprave Grada Preloga održana promocija gardiste – odnosno lutke u odori gardiste koja će tamo ostati kao simbol povezanosti Grada Preloga i Zrinske garde, s obzirom na dugogodišnju suradnju i da su od tamo neki od prvih donatora Zrinske garde Čakovec, kao i pojedini gardisti. Nakon toga gardisti su bili i na otvorenju sajma cvijeća.

Inače, planirano je da se takva lutka postavi i u prostoru Grada Mursko Središće te sjedišta Međimurske županije u Čakovcu.

Free Joomla Lightbox Gallery