ČAKOVEC-SISAK             

S ciljem daljnjeg sustavnog predstavljanja rezultata znanstvenih istraživanja uloge i značenja Zrinskih i Frankopana u hrvatskoj povijesti i kulturi, te kako bi se ti rezultati predstavili što široj javnosti ali i omogućila kulturna suradnja i gospodarsko povezivanje područja u kojima su djelovali Zrinski i Frankopani, Zrinska garda Čakovec organizirala je

V. međunarodni znanstveni skup na temu "Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih (1102.-1347.-1546.-1671.-1703.)" Skup je održan u Čakovcu, 26. 10. 2018., i u Sisku, 27. 10. 2018.

Dok se prvi dio skupa održao u Čakovcu, drugi dio je bio u Sisku, sjedištu Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije na čijem se području nalazi Zrin po kojem su se Šubići Bribirski preimenovali u Zrinske, a osim toga, jedna je od zadaća Zrinske garde Čakovec povezivanje mjesta i područja u kojima su djelovali Zrinski, te s njima povezani Frankopani.

Suorganizatori znanstvenog skupa bili su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska županija, Zagrebačka nadbiskupija, Sisačka biskupija, Varaždinska biskupija, Matica hrvatska i Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja".

Pokroviteljica skupa bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a supokrovitelji Međimurska županija, Sisačko-moslavačka županija, Šibensko-kninska županija i Grad Čakovec.

Nazočnima na svečanosti otvaranja skupa u Čakovcu obratili su se u ime organizatora predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, mons. Juraj Kolarić, predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora skupa, zamjenik gradonačelnika Čakovca g. Zoran Vidović, zastupnica u Hrvatskom saboru gospođa Sunčana Glavak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora g. Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića, dok je skup otvorenim proglasio izaslanik pokroviteljice skupa predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,  zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Na ovogodišnjem skupu sudjelovalo je 12 predavača, iz to osim iz Hrvatske i iz susjedne Slovenije, iz Mađarske, Austrije i Crne Gore.

U Čakovcu će se skup održao u Muzeju Međimurja, te su ovdje sažetke svojih izlaganja održali:

mons. Juraj Kolarić, Zagreb "Uspon i pad Bribirskih Šubića, hrvatskih banova i gospodara Bosne (1292.-1322.),

Marijan Kalapurić, Beč, "Obiteljsko stablo Zrinskih u arhivima dvorske komore Austrije",

Vladimir Kapun, Čakovec, "Nestanak Šubića Birbirskih u Zrinu",

Mark Gjokaj, Podgorica, "Potkralj Nikola VII. Zrinski Čakovečki trostruki nastavak hrvatske državotvornosti i identiteta i najznamenitijeg hrvatskog roda",

Padanyi Jozsef, Budimpešta, "Jačanje vojne obrane Međimurja od 1660. do 1664. godine",

Branka Marciuš, Muzej Međimurja Čakovec, Rezultati arheoloških istraživanja nalazišta Stari grad Čakovec u razdoblju 2013. do 2018. godine.

Vladimir Kalšan, Čakovec, "Grof Adam Zrinski – životni i ratni put",

Idućeg dana skup se nastavio u Sisku, a održan je u Dvorani Ivana Pavla II. u sjedištu Sisačke biskupije, gdje je sve okupljene pozdravio sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je progovorivši o mučeničkoj povijesti rodnog mjesta Nikole Šubića Zrinskog podržao prijedlog osnivanja Instituta Zrinski, ali i pozvao odgovorne da i Zrin postane dio tog projekta.

Kao izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića te zapovjednika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova skupu je nazočio je general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb.

Ovdje su sažetke izlaganja održaii:

Szabolcs Varga, Pecs, "Nikola (III.) Zrinski, otac sigetskog junaka u mađarskoj historiografiji",

Alojz Jembrih, Zagreb, "Epistolarium Zrinianum ili zrcalo gospodarskog života u pismima Zrinskih",

Josip Jurčević, Zagreb, "Martirologij Zrina od 1943. do 1995. godine",

Markus Pilić, Čakovec, "Zrinski u hrvatskim udžbenicima",

Judit Zagorec-Csuka, Lendava, "Kult Zrinskih danas na hrvatskom, mađarskom i slovenskom graničnom području".

Nakon radnog dijela gosti su posjetili sisačku katedralu, a zatim su se uputili i u Zrin. Tamo su u biskupovoj pratnji posjetili gradilište srušene župne crkve Našašća sv. Križa, stari grad i crkvu Sv. Marije Magdalene te se pomolili ispred spomen-križa za sve članove obitelji Zrinski, kao i za sve stradale Zrinjane u Drugom svjetskom ratu.

Zaključci sa skupa prezentirat će se naknadno, a čitava izlaganja bit će objavljena u posebmom zborniku koji će se izdati i promovirati iduće godine.

Podsjećamo kako je Zrinska garda Čakovec u suradnji sa Maticom hrvatskom, Družbom «Braća Hrvatskoga Zmaja», Muzejom Međimurja Čakovec i Hrvatskim vojnim učilištem «Dr. Franjo Tuđman»  ranije organizirala međunarodne znanstvene skupove, i to

  1. godine na na temu «Politička, kulturna i društvena djelatnost Zrinskih i Frankopana u Hrvatskoj»,
  2. godine na temu «Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan»
  3. godine na temu "350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog VII. i pada Novog Zrina"
  4. godine na temu “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke”. Nakon svakog skupa izdali smo zbornike radove i postoji određeni broj primjeraka u arhivi.

Bojan Kocijan

Free Joomla Lightbox Gallery