GORNJI KURŠANEC, ČAKOVEC 19. 11. 2018.

U organizaciji Međimurske županije, Općine Nedelišće - VMO Gornji Kuršanec, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Zmajskog stola Čakovec, Župe Novo Selo na Dravi i Franjevačkog samostana u Čakovcu obilježena je u ponedjeljak 19. studenoga 2018., 354. godišnjica pogibije hrvatskog bana, vojskovođe, humaniste, književnika i utemeljitelja franjevačkog samostana u Čakovcu Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog, stradalog u lovu od vepra u Kuršanskom lugu. Osim što je bio poznat kao veliki branitelj zemalja Habsburške monarhije od osmanlija, Nikola Zrinski Čakovečki bio je začetnik i predvodnik pobune protiv apsolutističke i centralističke vladavine Bečkog dvora, koju je nakon njegove iznenadne smrti preuzeo brat Petar Zrinski te je poznata kao Zrinsko-Frankopanska urota.

Program je najprije održan kod spomenika u Gornjem Kuršancu, gdje su izaslanstva organizatora proslave predvođena zamjenikom župana Josipom Grivecom i predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom, zamjenikom načelnika Općine Nedelišće Željkom Kacunom i predsjednikom Općinskog vijeća Ljudevitom Boščakom, predsjednikom Garde Đurom Belom, Matice hrvatske Čakovec Ivanom Pranjićem, Zmajskog stola u Čakovcu Marijanom Ramuščakom, izaslanstva Grada Sigeta na čelu sa zamjenikom načelnika Zoltanom Vargom, zatim Društva Rakocijevih iz Zalaegersega sa predsjednikom Istvanom Paalom, Hrvatskog generalskog zbora koje je vodio Vladimir Šeks, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura te Odreda mađarskih izviđača Zrinyi Miklos iz Zagreba položila vijence i zapalila svijeće.

Nazočnima su se u ime organizatora obratili Đuro Bel, Željko Kacun i Mladen Novak, dok je molitvu predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak.  U programu je sudjelovala Vokalna skupina Zrinski, dok je ovaj dio svečanosti zaključen počasnim pozdravom i plotunom iz gardijskog topa Zrinske garde Čakovec.

Nakon toga je kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na središnjem gradskom trgu u Čakovcu vijenac položilo izaslanstvo Grada Čakovca na čelu sa gradonačelnikom Stjepanom Kovačom, te Zrinske garde Čakovec predvođeno predsjednikom Đurom Belom, dok su svijeće zapalili i predstavnici Međimurske županije koje je vodio župan Matija Posavec.

Spomen proslava zaključena je misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu koje je predslavio gvardijan i župnik fra Željko Železnjak.