ČAKOVEC

Da bi se prikupila potrebna sredstva sa postavljanje spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu Zrinska garda Čakovec organizirala je potporom Ministarstva obrane dobrotvorni koncert Klape sveti Juraj i Orkestra Hrvatske ratne mornarice. Koncert je na oduševljenje mnogobrojnih posjetitelja održan u petak, 13. rujna 2019., u Centru za kulturu u Čakovcu, a nazočne je uvodno pozdravio predsjednik Zrinske garde Đuro Bel.

Naime, uz ovogodišnje obilježavanje 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919.) Zrinska garda Čakovec će u parku u blizini mjesta pogubljenja ove dvojice hrvatskih mučenika postaviti odgovarajući spomenik. Uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji izdane su potrebne dozvole Grada Bečki Novigrad, kao i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Autor spomenika je akademski kipar Mihael Štebih iz Čakovca, a veliku pomoć u ostvarenju projekta pruža Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću.

Nakon koncerta završni dio upriličen je kod spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih. Naime, članovi Klape i stotinjak nazočnih pridružili su se Zrinskoj gardi kod spomen obilježja gdje je rukovodstvo garde položilo vijenac, a članovi Klape prigodno su zapjevali u čast i spomen stradalim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurja. Na taj su se način zajedno pridružili proslavi 28. obljetnice oslobođenja Međimurja od JNA i Dana Međimurskih branitelja.

Zrinska garda Čakovec zahvaljuje podupirateljima koncerta; Ministarstvu obrane RH, Međimurskoj županiji, gradovima Čakovec, Prelog i Mursko Središće, općinama Nedelišće, Strahoninec, Selnica, Podturen, Vratišinec i Goričan, tvrtkama Međimurjeplet d.d., Brid-Extra d.o.o., LPT d.o.o. i Hotelu Panorama Prelog. Hvala Župi svetog Nikole biskupa i župi svetog Antuna Padovanskog Čakovec, hrvatskim braniteljima, te podupirateljima i članovima Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec i Družbi "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec, kao i Centru Za kulturu Čakovec.

Hvala medijskim pokroviteljima; eMeđimurje, Međimurjepress, Muralist, listu Međimurje, Međimurskim novinama, Hrvatskom radiu Čakovec, Radiu 1, Radiu 105, Radiomegaton i Srce Tv.

  • Klapa-koncert-Klapa-i-Orkestrar-f1
  • Klapa-koncert-Klapa-i-garda-f3
  • Klapa-koncert-kod-spomenika
  • Klapa-koncert-publika-f
  • Klapa-koncert-publika-f3
  • Klapa-konncert-kod-spomenika