Godišnja svečanost prisege i prijema novih gardista i novih civilnih članova Zrinske garde Čakovec održana je 17. prosinca 2019. u palači Zrinskih Muzeja Međimurja u Čakovcu.

Uoči svečanosti izaslanstvo rukovodstva Zrinske garde sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i braniteljima Vukovara sa Pavom Jazvićem položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurja u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Svečanosti su, među ostalim, bili nazočni međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, izaslanik Hrvatskog generalskog zbora admiral Ante Urlić, policijski kapelan Pu Međimurske vlč. Vjekoslav Vidaček, izaslanstvo Grada Sigeta koje je predvodio dogradonačelnik Zoltan Varga, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Ivan Pranjić, prof., predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišču dr. Stanko Horvath, pripadnici Zrinyi viteza iz Sigeta, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura, te članovi Zrinske garde, njezini podupiratelji i poštovatelji Zrinskih i Frankopana.

Svečanost prisege i prijema obavlja se prema posebnom obredu u kojem se izražava slobodna volja u pristupanju u članstvo i djelovanju Zrinske garde pranjem ruku u vodi iz Mure i Drave, sa soli iz hrvatskog Jadrana, vinom iz međimurskog vinogorja te korom hrastova drveta kojim se kandidati simbolično odriču osobne koristi u članstvu Udruge te držanjem dlanova ruku iznad plamena svijeće u boji hrvatske trobojnice kojim se simbolično čiste i jačaju u radu na dobro Udruge, braneći čast svakog člana i poštujući druge ljude nakon čega se polaže prisega.

Obred je obavljen pred članovima Predsjedništva Udruge na čelu s predsjednikom Đurom Belom, dopredsjednicima Mihaelom Štebihom i Josipom Zorčecom, počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dipl. oec., predsjednikom Skupštine Draženom Berkopićem, nadzapovjednikom Alojzijem Šestanom, kumom zastave Bernardom Cecelja te zapovjednikom Davorom Bratkovićem.

Oproštajno pismo Petra Zrinskog supruzi Katarini Moje drago serce na početku je izrekao najgardist Dragutin Trstoglavec.

Nakon stažiranja u povijesnu postrojbu Zrinsku gardu primljen je novi gardista, i to Leon Gudlin iz Pribislavca. Nakon prisege novom je gardisti sablju uručio nadzapovjednik Alojzije Šestan uz riječi "Viteže nosi ovu sablju na čast i ponos Zrinskih", a značku Udruge kuma zastave Bernarda Cecelja riječima "Viteže, nosi ovu značku na čast i ponos Zrinske garde Čakovec".

Uslijedio je zatim prijem novih civilnih redovitih i članova podupiratelja Zrinske garde Čakovec. U članstvo Udruge primljeni su akademik Josip Madić iz Zagreba, Ivan Penava gradonačelnik Vukovara, Krunoslav Mikulan i Ivica Mikulić iz Čakovca, Alen Kajmović iz Šenkovca, vlč. Ivan Herceg i Dražen Crnčec iz Svetog Martina na Muri, mons. Leonard Logožar i dr.med. Zvonimir Magaš iz Varaždina, vlč. Vjekoslav Vidaček iz Madžareva, Perica Hajdarović iz Podturna, Franjo Lehkec iz Strahoninca, Miljenko Bakač iz Zasadbrega, Ivo Loborec iz Novog Marofa, Miroslav Novak iz Novog Sela Rok, Ivan Cerovec iz Miklavca, Đuro Ujlaki i Ivan Gradečak iz Preloga, Slavko Šoltić iz Ivanovca, Biserka Kozol iz Lopatinca, Judit Zagorec-Csuka  iz Lendave te Stipo Velić iz Dugog Sela.

Njima je kuma zastave Bernarda Cecelja uručila značke s obilježjima Zrinske garde pod čijim su brojem upisani u upisnik članova.

U ime novoprimljenih članova zahvalio je akademik Josip Madić iz Zagreba, a nazočnima su se obratili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te međimurski župan Matija Posavec.

U prigodnom programu nastupila je Gabrijela Hrženjak uz pratnju Nikole Grabara, dok je svečanost završila počasnim pozdravom gardista sa sabljama uz riječi gesla Zrinske garde "Navik on živi ki zgine pošteno!". Na kraju su svijeće i cvijeće položeni i kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada te je ispaljen počasni plotun uz gardijskog topa.

Inače, redovitim civilnim članom Zrinske garde Čakovec, osnovane s ciljem promocije i zaštite kulturne, povijesne i vojničke ostavštine Zrinskih i Frankopana i promocije hrvatske povijesti i kulture te promicanja vrijednosti Domovinskog rata, može postati svaki punoljetni, pošteni i moralni hrvatski državljanin, a članom podupirateljem jednako takav hrvatski i strani državljanin. Pripadnikom njezine povijesne postrojbe može biti muška osoba starosti od 16 do 40 godina, visine od 180 cm na više, koja želi svjedočiti junaštvo i viteštvo vojskovođa Zrinskih.

 

  • Prisega f LG
  • Prisega f Leon Gudlin
  • Prisega f Leon