Zrinska garda Čakovec u suradnji sa Maticom hrvatskom Ogranak Čakovec, Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec, Međimurskom županijom, Općinom Nedelišće i Gradom Čakovcem organizirala je spomen proslavu 356. obljetnice smrti Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog. Hrvatski vojskovođa, ban, pjesnik, graditelj Novog Zrina, utemeljitelj Franjevačkog samostana u Čakovcu, intelektualac i političar Nikola Zrinski Čakovečki rođen je u Čakovcu 1. svibnja 1620. godine, a preminuo je u lovu na vepra u Kuršanskom lugu 18. studenoga 1664. godine.

U skladu sa mjerama i preporukama Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i županijskog Stožera Civilne zaštite spomen proslava održana je skromnije nego inače u Gornjem Kuršancu i u Čakovcu.

Zajednički vijenac i svijeće kod spomenika u Gornjem Kuršancu položili su međimurski župan Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania sa zamjenikom Željkom Kacunom te Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde Čakovec i dopredsjednik Dražen Berkopić, Ivan Pranjić, prof., predsjednik matičinog Ogranka u Čakovcu i Ivica Zanjko, pročelnik Družbinog Zmajskog stola Čakovec. Vijenac su položili i svečanosti nazočan veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Csaba Demscak te odreda mađarskih izviđača iz Zagreba.

Pozdravne riječi uputio je zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, a nazočnima su se obratili i Ivan Pranjić, prof., te župan Matija Posavec. Molitvu je zatim predvodio gardin duhovnik fra Stanko Belobrajdić, a na kraju je ispaljen počasni plotun iz gardisjkog topa.

Kod spomenika Nikoli Zrinskom VII. Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu vijence i svijeće položili su zajednički međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Čakovca Stjeopan Kovač i njegov zamjenik Mario Medved, zatim čelni ljudi Zrinske garde Đuro Bel, Ogranka Matice hrvatske Čakovec Ivan Pranjić, prof., te Zmajskog stola Čakovec Ivica Zanjko i mađarski veleposlanik Csaba Demscak.

  • F Cakovec 1
  • F Cakovec 2
  • F Kursanec 1
  • F Kursanec 2
  • F Kursanec 3
  • F Kursanec 4