DONJA DUBRAVA-NOVI ZRIN

Zrinska garda Čakovec sudjelovala je 18. srpnja 2021. u programu 357. obljetnice zauzeća utvrde Novi Zrin kod Donje Dubrave.

Utvrdu Novi Zrin na lijevoj obali Mure gradio je Nikola Zrinski Čakovečki i ona je bila najvažnija za početak oslobađanja mađarskih i hrvatskih krajeva od vlasti Osmanlija. Nakon dvogodišnje izgradnje postojala je od 1660. do 1664. godine i od nje je Nikola Zrinski odlazio u svoje obrambene i druge pohode, a među ostalima i u poznatu Zimsku bojnu kada je spalio Sulejmanov most kod Osijeka. Nakon borbi premoćna sila od 60.000 osmanskih vojnika zauzela je utvrdu u rano ljeto 7. srrpnja 1664. godine.

U sjećanje na graditelje i branitelje utvrde Novi Zrin i ove su godine kod spomen obilježja na utvrdu Novi Zrin položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uz rukovodstvo Općine Donja Dubrava sa načelnikom Marijanom Varga nazočni su bili članovi Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zamjski stol Čakovec sa pročelnikom Ivicom Zanjkom te izaslanstvo Zrinske garde Čakovec koje su vodili nadzapovjednik Alojzije Šestan i počasni predsjednik Alojzije Sobočanec.

Druženje je nastavljeno u čast 80. rođendana akademika Dragutina Feletara rodom iz Donje Dubrave kojem je Zrinska garda uz čestitke i zahvalu na dugogodišnjoj suradnji uručila i prigodan dar.

  • Slika_1
  • Slika_2