ČAKOVEC

Zrinska garda Čakovec organizirala je 3. i 4. rujna 2021. radionicu „Postani mali gardist Zrinske garde“. U radionici koja se održala u opkopu  (nekadašnjem jezeru) s lijeve strane ulaznog bastiona utvrde Zrinskih u Čakovcu sudjelovalo je 32 djece starosti od 5 do 12 godina.  

Na radionici su se mališani upoznali sa povijesnim značenejm Zrinskih za Međimurje i posebno grad Čakovec, te o osnivanju Zrinske garde, njezinim aktivnostima, o tome kako postati gardist i koje su njihove zadaće. Imali su prigodu i posjetiti Riznicu Međimurja.

Voditelj radionice bio je prvi gardist i prvi zapovjednik Zrinske garde Čakovec Mladen Obadić, kojem su se u pojedinim dijelovima radionice pridružiti zapovjednik Davor Bratković te gardisti Nenad Štrek, Renato Čuka, Vanja Štebih, Orlando Kozjak i drugi. Za stručno edukativni dio radionice materijale je pripremila članica Zrinske garde Petra Srnec, magistra razredne nastave, a u rad s djecom priključila se i Sanja Bratković.

Radionica je završila u subotu mimohodom kroz grad i velikom smjenom straže na Trgu Republike kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom u kojima su sudjelovala i djeca u posebnim majicama sa obilježjima Zrinske garde. Malim gardistima zatim su predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, zapovjednik Davor Bratković, voditelj radionice Mladen Obadić, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i međimurski župan Matija Posavec uručili diplome, sablje i druge prigodne darove.

Radionica se održala financijskom potporom Grada Čakovca.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6