GORNJI KURŠANEC

U organizaciji Zrinske garde Čakovec te u suradnji sa Općinom Nedelišće, VMO Gornji Kuršanec, Župom Novo Selo na Dravi, Međimurskom županijom, Maticom hrvatskom Ogranak Čakovec, Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajski stol Čakovec, Gradom Čakovcem i Franjevačkim samostanom Čakovec, odžan je u petak, 19. studenoga 2021. godine, u Gornjem Kuršancu program u spomen 357. obljetnice tragične smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog.

Svečanosti su nazočili zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutina Glavina, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i njegov zamjenik Zlatko Marciuš, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik VMO Gornji Kuršanec Tomica Kovač, saborska zastupnica Andreja Marić, izaslanik mađarskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj dr. Csabe Demscaka ravnatelja mađarskog Instituta Liszt Janos Dezso, Zrinski kadeti iz Murakeresztura sa ravnateljicom tamošnje škole Mikloš Zrinyi Anicom Kovago Kovač, predstavnici Saveza Rakoczi i mađarskog nacionalnog saveza iz Zalaegerseka, izaslanstvo Zrinske garde Čakovec predsjednik Đuro Bel, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, dopredsjednik Josip Zorčec i nazdapovjednik Alojzije Šestan, izaslanstvo Matice Hrvatske Ogranak Čakovec sa tajnikom Tomicom Blažeka, izaslanstvo Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajskog stola Čakovec sa pročelnikom Ivicom Zanjkom, župnik Župe Novo Selo na Dravi Ivan Munđar, prdstavnici Policijske uprave međimurske, pripadnici Odreda mađarskih izviđača Zrinyi Mikloš iz Zagreba te mještani Gornjeg Kuršanca.

Na početku su kod spomen obilježja vijence položili i zapalili svijeće izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca, Općine Nedelišće i VMO Gornji Kuršanec, u ime organizatora rukovodstva Zrinske garde Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Družbinog Zmajskog stola Čakovec, izaslanik mađarskog veleposlanika, predstavnici Pomurskih Hrvata iz Murakeresztura Zrinski kadeti, predstavnici Zalaegerseka i predstavnici Odreda mađarskih izviđača iz Zagreba.

Nazočnima su se obratili načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i zamjenik Međimurskog župana Josip Grivec, te u ime organizatora predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, koji je govoreći o Nikoli Zrinskom Čakovečkom, između ostalog, rekao „Nikola Zrinski Čakovečki smrtno je stradao u Međimurju. Iako povijest bilježi da je nesretno stradao u lovu na vepra, i dan danas postoji sumnja da se radi o ubojstvu. Ono što je sigurno, je da je njegova smrt bitno utjecala na smjer razvoja mađarske i hrvatske povijesti, što potvrđuje njegovu veličinu. Ostat će zauvijek upisan u povijest, a obilježavanjem bitnih datuma obitelji Zrinski nastojimo osvijestiti i dalje prenijeti važnost naše povijesne baštine, dio koje je bez sumnje i Nikola Zrinski Čakovečki.“.

Župnik Župe Novo selo na Dravi vlč. Ivan Munđar predmolio je molitvu za pokojnog Nikolu Zrinskog Čakovečkog, a na kraju je ispaljen počasni plotun iz gardinog topa sa pozdravom Zrinske garde Čakovec.

Vijenci i svijeće kasnije su položeni i kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu.

  • CK_1
  • GK_1
  • GK_2
  • GK_3
  • GK_4
  • GK_5
  • GK_6
  • GK_7