Žalosna vijest da je 13. prosinca 2021. u 44. godini života nakon kratke i teške bolesti preminuo dugogodišnji aktivni gardist Zrinske garde Čakovec vel.g. Antun Kolac iz Čakovca, potresla je ne samo njegove kolege gardiste nego i šire članstvo naše Udruge te mnogobrojne druge koji su ga poznavali. Odmah je upućena sućut njegovoj supruzi Dijani, djeci Katji i Franu te roditeljima Dubravki i Antunu, sestri Nataši i ostaloj rodbini, a obaviješteni su i članovi Zrinske garde.

Posljednji ispraćaj održan je 15. prosinca 2021. na gradskom groblju u Mihovljanu. Po prvi puta gardisti, rukovodstvo i članovi ispratili su kolegu i prijatelja po protokolu posljednjeg ispraćaja pripadnika Zrinske garde.

Najprije su se gardisti izmjenjivali u počasnoj straži uz odar na kojem su bile gardistička kapa i sablja, a posljednju stražu držali su članovi rukovodstva na čelu sa predsjednikom Đurom Belom, počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem, dopredsjednikom Josipom Zorčecom, nadzapovjednikom Alojzijem Šestanom, kumom zastave Bernardom Cecelja te zapovjednikom Davorom Bratkovićem.

U oproštajnom govoru pred velikim brojem nazočnih predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel je rekao;

„Žalosni zbore

Dok se u ovim teškim i žalosnim trenucima opraštamo od našeg dragog Antuna i postavljamo pitanja zašto odlazi baš on, tako mlad, gdje je tu nekakva pravda, neki redoslijed, pitanja na koja odgovor jedino zna naš Stvoritelj, izražavam u ime gardista, članova i rukovodstva Zrinske garde Čakovec iskrenu sućut njegovoj supruzi Dijani, kćeri Katji, sinu Franu, roditeljima Dubravki i Antunu, sestri Nataši i ostaloj obitelji,  rodbini i prijateljima.

Od kada je 2008. godine nakon stažiranja prisegnuo za gardistu Zrinske garde Čakovec naš je Toni bio aktivan u mnogobrojnim nastupima u rodnom Čakovcu, našem Međimurju, diljem Hrvatske, u inozemstvu, a među ostalim predstavljao je Zrinsku gardu i na vojnom hodočašću u francuskom Lurdu.

Osim toga, bio je aktivan i u drugim aktivnostima Zrinske garde, primjerice kada je trebalo čistiti i uređivati prostoriju Zrinske garde u Palači Zrinskih. Bio je spreman pomoći i kolegama gardistima, jednom riječju na Antuna smo mogli uvijek računati. Bio je skroman, pošten, poštovan, dobar, vrijedan i uzoran gardist. Riječi prisege koje je izrekao DA VAS JA NIKADA NEĆU OSTAVITI živio je u stvarnosti.

Našim gardistima ovo je danas najdirljiviji i najtužniji nastup jer još se nisu opraštali od svoga kolege.

Ali oni zanju da Zrinska garda Čakovec danas ne bi bila takva institucija da dio svoga kratkog i prolaznog života, svojih sposobnosti i vrednota u Gardu nije čitavim svojim bićem ugradio upravo naš Toni.

Radi brige i skrbi o obitelji svoje je nastupe smanjio, ali je kao član Zrinske garde i dalje ostao povezan i sa Gardom i sa gardistima.

Simbolično sa suprugom Dijanom kćeri je odlučio dati ime Katja što dolazi od Katarina i tu je poveznica sa Katarinom Zrinski, a sinu ime Fran što nas upućuje na mučenika Frana Krstu Frankopana.

Upravo je sina Frana ovog ljeta dopratio u radionicu Postani mali gardist Zrinske garde. To nam ponovno svjedoči koliko mu je Zrinska garda značila u životu, koliko mu je uz obitelj bila u srcu.

Dok mu danas na tome zahvaljujemo želimo mu i čestitati jer je svojim radom i zalaganjem, svojim djelovanjem u Zrinskoj gardi omogućio da ona ostvari ciljeve zbog kojih je, između ostalog, osnovana - a to je kako se po primjeru Zrinskih njeguje čovjekoljublje, poštuje obitelj i brani dom, te čuva domoljublje i Bogoljublje.

Za sve to tvojoj ćemo obitelji Antune predati Povelju Zrinske garde što je najmanje da možemo učiniti.

Velemožni naš Antune, ponosni smo što si dio Zrinske garde Čakovec, što smo se poznavali, što si oplemenio mnoge čije si živote dotaknuo.

Opaka bolest bila je jača od tvoga tijela, ali tvoj duh ostaje dio nas i zato tvoj odlazak na drugu stranu obale života nije završetak, zato ovo nije kraj, ovo je tek oproštaj do susreta tamo u vječnosti jer

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!“

Nakon završetka obreda i molitvi gardisti su svoga kolegu ispratili počasnim pozdravom, a predsjednik Zrimske garde je u pratnji zapovjednika Davora Bratkovića pokojnikovoj supruzi Dijani u znak zahvalnosti i trajnog spomena predao posebnu Povelju s likom preminulog gardiste Antuna Kolca i značkom sa gardijske kape te prigodnim tekstom.